Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lyon

  • Okunma : 220
Lyon Resim

Fransa’nın üçüncü büyük kenti olan Lyon, ülkenin güneydoğusunda, doğudan gelen Rhöne ve batıdan gelen Saöne ırmaklarının birleştikleri yerde kurulmuştur. Rhöne Irmağı’nı öbür akarsulara bağlayan kanallar sayesinde bugün Fransa’nın güneyi ile Paris arasındaki suyolu, demiryolu ve karayolu ulaşımının en önemli merkezlerinden biridir. Ayrıca İsviçre ve İtalya’ya giden yollar üzerinde bulunması da kentin önemini artırır.

    Lyon, özellikle 15. yüzyılda Fransızlar’ın İtalyanlar’dan öğrenerek kurdukları ipek sanayisinin merkezi olarak parladı. Yapay ipek sanayisinin önemli bir bölümü de Lyon çevresinde toplanmıştır. Bunun dışında, dokumacılığa bağlı olarak gelişen boya ve kimya sanayisi özellikle anılmaya değer. Fransa’nın en büyük petrol rafinerisi de kentin güneyinde kuruludur. Rhöne’un doğu yakasındaki Villeurbanne’da, başta metalürji olmak üzere başka sanayi dalları da gelişmiştir.

    İÖ 43’te askeri bir Roma kolonisi olarak kurulan Lyon, İS 1032’de Kutsal Roma- Germen İmparatorluğu’nun, iki yüzyıl sonra da Fransa Krallığı’nın topraklarına katıldı. Bankacılık, basımcılık ve ipekli dokumacılıkla gelişerek 17. yüzyılda varlıklı bir kent oldu.

    Saöne Irmağı’nın batı yakasındaki eski kentte, beyaz mermerden yapılmış görkemli Nötre Dame Katedrali bir tepenin üstünde yükselir. Yapımına 1175’te başlanan ve zarif vitraylı pencereleriyle göz alan gotik üsluptaki St. Jean Katedrali ise bu tepenin altında, hemen ırmağın kıyısındadır. Lyon’da bunlardan başka birçok güzel kilise, tarihsel yapı, 20 kadar müze ve büyük bir üniversite vardır.
Otellerin ve mağazaların çoğu iki ırmağın arasındaki yarımadada bulunur. Kent, Paris’e, ülkenin güneyine, İsviçre ve İtalya’ya modern karayolları, demiryolları ve hava ulaşımıyla bağlıdır.

    Nüfusu 410.455’tir (1982).

Lyon Resimleri