Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tahiti

  • Okunma : 220
Tahiti Resim

Tahiti, Büyük Okyanus’un güney kesimindeki Fransız Polinezyası’nı oluşturan 130 adanın en büyüğüdür. Fransa’ya bağlı denizaşırı topraklar statüsündeki Fransız Polinezyası beş büyük takımadadan oluşmuştur. Cemiyet Adaları adı verilen takımada içinde yer alan Tahiti’nin yüzölçümü 1.042 km2, nüfusu 116.000’dir (1983). Fransız Polinezyası’nın başkenti, Tahiti’nin kuzeybatı sahilindeki Papeete’dir (1983 nüfusu 23.496).

    Bu güzel tropikal ada, bir kıstakla birbirine bağlanan iki eski volkanik tepeden oluşur. Adanın en yüksek noktası 2.241 metre yüksekliğindeki Orohena Dağı’dır. Nüfusun büyük bölümü adayı çevreleyen verimli kıyı ovasında yerleşmiştir. Parçalanmış mercan resifleri ve lagünlerle çevrili olan adanın özellikle güney kesiminde yağış çok yoğundur; sıcaklık ortalaması ocakta 29°C, temmuzda da 24°C’dir.

    Tahiti halkının büyük bölümünü Polinezyalılar oluşturur. Adada Fransız ve Çinli azınlıkların dışında, Polinezyalı ve Avrupalı atalardan gelen melezler de yaşar. Önemli bir turizm merkezi olan Tahiti’de kopra, tropik meyveler, vanilya üretilir ve dış ülkelere satılır.

    1767’de Tahiti’ye gelen Samuel Wallis adaya İngiltere adına el koymuştu. 1768’de ise Fransız denizci Louis-Antoine de Bougainville adaya ulaştı ve ada üzerinde Fransa adına hak iddia etti. 1769’da kaptan James Cook da Tahiti’ye uğramıştı. Adada ilk kez Avrupalılar’ın yaşadığı yerleşmeyi İngilizler kurmuştu; ama Tahiti 1842’de Fransa’nın koruması altına girdi, 1880’de de bu ülkenin sömürgesi oldu. 1959’da ise Fransız Polinezyası’na katıldı.

    Fransız ressam Paul Gauguin, İngiliz yazar Robert Louis Stevenson ve ABD’li romancı Herman Melville Tahiti’de yaşamış ve adanın dünya çapında tanınmasına katkıda bulunmuşlardır.

Tahiti Resimleri