Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Magripliler

  • Okunma : 213

Magripliler, Kuzeybatı Afrika’nın Müslüman halkıdır. Magrip sözcüğü Arapça’da “batı” anlamına gelir. Bugünkü Cezayir’in orta ve batısını, Fas’ın kuzey bölümünü kapsayan Roma eyaletinde yaşayan halka Romalılar mauri derdi. Eyaletin adı da Mauretania idi. Bölge, İS 7. yüzyılda Araplar’ın egemenliğine girdi. Araplar 702’de ele geçirdikleri bu topraklarda yaşayan halka İslam dinini kabul ettirdi.

    Bundan kısa bir süre sonra, Güney İspanya’daki krallıklardan biri Magripli Araplar’dan, İspanya Kralı Rodrigo’ya karşı koyabilmek için yardım istedi. Bunu kabul eden Magripliler, adını komutanları Tarık bin Ziyad’dan alan Cebelitarık’ı (Tarık Dağı) ele geçirdiler. Rodrigo’yu yenerek 711’de tüm Güney İspanya’yı istila ettiler. Bunun ardından Fransa topraklarına girdiler. Magripliler’in ilerlemesi ancak 732’de durdurulabildi. Fransa’dan sürülen Magripliler İspanya’ya yerleşerek burada Avrupa’nın en uygar ülkesi durumuna gelen Endülüs Emevi Devleti’ni kurdular. Astronomi, coğrafya, kimya ve doğabilimlerinde önemli çalışmalar yaptılar. Başkent Kurtuba (Cördoba) Müslümanlar’ın yanı sıra Hıristiyanların da öğrenim merkezi oldu. Magripliler’den kalma görkemli yapılar bugün bile görülmeye değer güzelliktedir. Bunlar arasında 13. ve 14. yüzyıllarda Granada kenti yakınlarında yapılan Elhamra Sarayı ve kalesi vardır. 10. yüzyıldan sonra İspanyollar’ın yavaş yavaş ülkeyi ele geçirmesiyle, İspanya’da Magripliler’in gücü azalmaya başladı. 1492’de Kastilya ve Aragon kralları Magripliler’in son kalesi olan Granada’yı aldı. 1610’da son Magripliler de ülkeden sürüldü.

    16. yüzyılda Tunus ve Cezayir’deki Magripliler, Osmanlı yönetimini kabul ettiler, ama kentleri büyük ölçüde özerkliğini korudu. Kuzey Afrika kıyılarında bu dönemde sayısız korsan barınakları oluştu. Magripli korsanlar Avrupa limanlarını ve kıyı kentlerini yağmaladılar. 16.-18. yüzyıllar arasında 300 yıl boyunca köle ticareti yaptılar ve büyük köle pazarları kurdular.