Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Makas

  • Okunma : 262
Makas Resim

Makas, keskin kenarları karşılıklı gelecek biçimde bir araya getirilmiş iki bıçaktan oluşan ve saplarına bastırılarak bıçak ağızlarının birbirine değdirilmesi yoluyla çalıştırılan kesici, metal bir aygıttır. Makaslarda genellikle, kesici ağzın bitip sapın başladığı noktadaki bir pim ya da vida, makası oluşturan iki bıçağı birleştirir. Pimin bir yanında kalan bölüme makasın sapı, öbür yanındaki bölüme makasın ağzı denir. İki sap birbirine yaklaştırıldığı zaman, keskin ağızlar ortadaki pimin çevresinde dönerek bir araya gelir (makas kapanır) ve aralarında bulunan şeyi keser. Saplar birbirinden uzaklaştırılınca da pimin çevresinde dönen bıçaklar birbirinden ayrılır (makas açılır). Makası oluşturan iki bıçağın C biçiminde bir yayla, saplarından birleştirilmesiyle yapılan makaslar da vardır.

    İlk kez Tunç Çağı’nda yapılan yaylı makaslar Avrupa’da ortaçağ sonuna kadar kullanılmıştır. Romalılar ve Eski Çinliler ise tunç ya da demirden yapılmış, pimli makaslar kullanmıştır. Pimli makasların Avrupa’da yaygın olarak kullanılması Robert Hinchcliffe’in 1761 ’de İngiltere’nin Sheffield kentinde dökme çelikten makas üretmesiyle başlamıştır.

    En iyi makas, kızıl kor sıcaklığındaki yüksek karbonlu çelikten yapılır; ama soğuk dövme çelikten de iyi makas yapılabilir. Cerrah makası paslanmaz çelikten yapılır. Makasın sapı ve ağzı genellikle tek parçadır. Makasın ağzını oluşturan bıçaklar birbirine yalnızca kesici kenarları boyunca ve pimin takılı olduğu noktada değecek biçimde hafifçe eğri olarak yapılır.

    Metalleri kesmek için, çalı ya da ağaçları budamak için uzun saplı özel makaslar geliştirilmiştir.

Makas Resimleri