Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Makedonya

  • Okunma : 249
Makedonya Resim

Makedonya, Ege Denizi’nin kuzeybatısında, Balkan Yarımadasının orta kesiminde yer alan tarihsel bir bölgenin adıdır. Yaklaşık 65.000 km2’lik bir alana yayılan Makedonya, bugün Yugoslavya, Bulgaristan ve Yunanistan arasında paylaşılmış durumdadır.

    Makedonya, orta kesiminde geniş düzlüklerin yer aldığı dağlık bir bölgedir. Yüksek vadilerde buğday, çavdar, mısır, darı ve arpa yetiştirilir. Dağ yamaçlarında koyun ve keçi beslenir. Kara ikliminin egemen olduğu Makedonya’da yazlar sıcak ve nemli, kışlar karlı ve soğuk geçer. Ege Denizi’ne doğru iklim ılıman olur. En önemli tarım ürünü tütündür.

    Bölgenin başlıca kentleri güneyde, Vardar Irmağı ağzı yakınlarında yer alan Selanik ile kuzeybatıda Yugoslavya sınırları içinde kalan Üsküp’tür.

Tarih

İÖ 6. yüzyıl sonlarında, güneyden gelen Yunanlılar bölgede güçlü bir krallık kurdu. Makedonya kralları egemenliklerini doğuya ve batıya doğru yaydılar. Ülkede iyi yollar yapıldı, güçlü bir ordu kuruldu ve bir para sistemi geliştirildi.

    Makedonya, II. Philippos döneminde Çanakkale ve İstanbul boğazlarına kadar genişledi. Sonradan babasının yerine geçen Büyük İskender, İÖ 338’de Khaironea Savaşı’nda Yunan kentlerini ele
geçirerek bölgede egemenlik kurdu. Ardından krallığının sınırlarını Nil ve İndus ırmaklarına kadar genişletti.

    Büyük İskender zamanında en parlak dönemini yaşayan Makedonya Krallığı, İÖ 323’te onun ölümüyle parçalandı. İÖ 197’de Romalılar’ın eline geçti.

    İS 330’da Konstantinopolis (bugün İstanbul) Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olunca Makedonya da imparatorluğun önemli bir parçası durumuna geldi. Yüzyıllar boyunca Gotlar’ın, Bulgarlar’ın, Sırplar’ın ve Yunanlılar’ın saldırısına uğradı. 1371 ’de de büyük bir bölümü Osmanlılar’ın eline geçti.

    19. yüzyılda bağımsızlık isteyen Bulgarlar, Sırplar ve Yunanlılar, Osmanlılar’a karşı birleşerek, 1912’de savaş açtılar. 1912-13 arasında yapılan I. Balkan Savaşı Osmanlılar’ın yenilgisiyle sonuçlandı. Ne var ki, Balkan devletleri arasında anlaşmazlık baş gösterdi. Haziran 1913’te başlayan II. Balkan Savaşı’nın ardından bölge Sırbistan (bugün Yugoslavya’da bir bölge), Bulgaristan ve Yunanistan arasında paylaşıldı. Sırbistan bölgenin kuzey ve orta kesimlerini, Bulgaristan Rodop
Dağları’nın kuzeyindeki toprakları, Yunanistan da güney kesimlerini ele geçirdi. Makedonya II. Dünya Savaşı boyunca İtalyanlar ile Bulgarlar’ın denetiminde kaldı.

Makedonya Resimleri