Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Malavi

  • Okunma : 217
Malavi Resim

Malavi, Afrika’nın güneydoğusunda, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğuda ve güneyde Mozambik, batıda Zambia, kuzeyde Tanzanya ile çevrilidir. Malavi yaklaşık 900 km uzunluğunda ve 160 km genişliğindedir. Topraklarının büyük bir bölümü kuzeyden güneye doğru uzanan Büyük Rift Vadisi’ndedir. Bu vadi Afrika’nın en büyük üçüncü gölü olan Malavi Gölü’nü (Nyasa Gölü) içine alır. Ülkenin en yüksek noktaları kuzeyde Nyika Yaylası (2.400 metre) ile güneyde Milandşi Dağları’dır (3.013 metre).

    Tropik bölgede yer alan Malavi’de muson iklimi egemendir. Ülkede kasım-nisan arası yağışlı, mayıs-ağustos arası soğuk ve kurak geçer,- Nyika temmuz ayında bile soğuktur. Yağış alan yüksek bölgeler sedir ve sert odunlu ağaçlardan oluşan ormanlarla kaplıdır. Ormanlarda fil, aslan, çita, pars, çakal ve geyik; Malavi Gölü kıyılarında suaygırı, çeşitli sürüngenler, kuşlar ve böcekler yaşar. Malavi Gölü’nde balık çeşidi boldur.

    Ülkede az sayıda Avrupalı ve Asyalı yaşar, nüfusun büyük bir bölümünü Bantular oluşturur. Halkın çoğu güneyde yaşar ve çiftçilikle geçinir. Ülke toprakları çok verimlidir. Belli başlı ürünler, büyük çiftliklerde yetiştirilen çay ve tütündür. Ayrıca yerfıstığı, mısır, pirinç ve pamuk da üretilir. Dışarıya satılan başlıca ürünler kahve, vanilya ve şekerdir. Sığır, koyun, domuz ve keçi yetiştirilir. Ülkede ayrıca balıkçılık ve ormancılık da gelişmiştir. Çok azı çıkarılmasına karşın, Malavi toprakları maden bakımından zengindir. Başlıca sanayi ürünleri çimento, tuğla, sigara, sabun, giysi ve mobilyadır. Başkent Lilongve dışında öteki önemli kentleri Mzuzu, Nhata ve Blantyre’dır. İlkokula giden öğrenci sayısı 600 binin üstündedir. Ülkenin tek yükseköğrenim kurumu olan Malavi Üniversitesi Limbe’dedir.

    Malavi kara ve demiryollarıyla Zambia, Mozambik ve Zimbabve’ye, Malavi Gölü’nde yapılan düzenli gemi seferleriyle Tanzanya’ya bağlanır. Blantyre’da uluslararası bir havalimanı vardır.

Tarih

Malavi 18. yüzyılda köle ticaretinin başlamasıyla yabancıların istilasına uğradı. 19. yüzyılda çoğunluğunu İngilizler’in oluşturduğu misyonerlerin girişimiyle ülkede Hıristiyanlık yaygınlaşmaya başladı. 1891’de İngiltere’nin sömürgesi olan Malavi, 1907’de Nyasaland adını aldı. 1953’te Kuzey Rodezya (bugün Zambia) ve Güney Rodezya (bugün Zimbabve) ile birleşerek Rodezya ve Nyasaland Federasyonu’na katıldı. Federasyon, sömürgecilik karşıtı ulusal hareketlerin etkisiyle 1963’te dağıldı. Ülke 1964’te bağımsızlığını kazandı ve Malavi adını aldı. İngiliz Uluslar Topluluğu içinde yer alan Malavi’de 1966’da cumhuriyet ilan edildi, Hastings Banda ilk cumhurbaşkanı oldu.

Malavi'ye İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 118.484 km2.

Nüfus: 8.211.000 (1988).

Yönetim: Tek meclisli, tek partili cumhuriyet, İngiliz

Uluslar Topluluğu üyesi.

Başkent: Lilongve.

Doğal Yapı: Malavi Gölü'nün batısında, Büyük Rift Vadisi ve yüksek yaylalardan oluşan dağlık bir ülkedir.

Başlıca Ürünler: Çay, tütün, yerfıstığı, pamuk, kahve, şeker, pirinç.

Önemli Kentler: Lilongve, Blantyre, Mzuzu.

Eğitim: Öğrenim zorunlu değildir.

Malavi Resimleri