Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mamba

  • Okunma : 217
Mamba Resim

Mambalar genellikle ağaçlarda yaşayan, ince gövdeli, iri pullu, uzun dişli, çevik ve çok zehirli yılanlardır. Güçlü zehirlerinden ötürü son derece tehlikeli olan bu yılanlar Afrika’nın güneyinde ve tropik kesimlerinde yaşarlar.

    Zamanlarını büyük ölçüde ağaçlarda geçiren mambalar kuşları, kuş yumurtalarını, yavru bukalemunları, gekoları ve öbür ağaç kelerlerini yiyerek beslenir. Yeşil mamba (Dendroaspis angusticeps) gibi bazı türlerini, parlak yeşil renklerinden ötürü sarıldıkları ağaçların yapraklarından ayırt etmek çok güçtür. Daha çok yerde yaşayan mambalar koyu renklidir. Bunlar özellikle kayalık yerlerde dolaşır ve kuşların yanı sıra daman gibi küçük memelileri avlarlar. Kara mamba (Dendroaspis polylepis) son derece saldırgan ve güçlü bir yılandır. Uzunluğu 4 metreyi aşabilen bu tür, saatteki hızı 15 kilometreye varan hamlelerle hareket edebilir. Ayrıca hızla hareket ederken gövdesinin ön bölümünü iyice yükseltmekte ve her yöne doğru saldırıya geçebilmektedir. At sırtında giderken kara mambalar tarafından uyluklarından ısırılan insanlar vardır.

    Kara mambalar genellikle yerdeki bir oyukta ya da ağaç kütüklerinin altında barınır. Tehlike karşısında yuvalarına yönelir ve özellikle bu sırada tehlikeli olurlar.

Mamba Resimleri