Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Manila

  • Okunma : 225
Manila Resim

Manila, Filipinler Cumhuriyeti’nin başkenti ve en önemli liman kentidir. Luzon Adası’nın batısında Manila Körfezi’nde yer alan kent ülkenin en önemli sanayi merkezidir.

    Pasig Irmağı’nın oluşturduğu dar delta ovasında kuruludur. 1571’de İspanyol general Miguel Lopez De Legazpi tarafından kurulan eski kent Intramuros adıyla bilinir. Intramuros’un kıyısında körfezin temizlenmesi sonucu gemilerin sığınabileceği korunaklı bir liman oluşturulmuştur. II. Dünya Savaşı’nda Intramuros büyük bir yıkıma uğradığı için geriye az sayıda tarihsel yapı kalmıştır.

    Kent halkı Filipinler’de yaşayan Malaylar’ın bir kolu olan Tagaloklar ile Çinli esnaf ve tüccarlardan oluşur. Kentte İspanyol, Amerikan, Çin ve Malaya etkileri taşıyan yapılar vardır. Yoksullar ise derme çatma kulübelerde yaşar.

    Manila, 1898’de başlayan İspanya-Amerika Savaşı’na kadar İspanyolların yönetiminde kaldı. ABD’nin savaşı kazanmasıyla bu ülkenin egemenliği altına girdi. II. Dünya Savaşı’nda hava saldırılarından büyük zarar gördü. 1942-45 arasında Japonlar tarafından işgal edildi.

    Savaştan sonra Filipinler bağımsızlığını ilan etti. Başkent önce Manila’nın kuzeydoğusunda yer alan Quezon’a, 1976’da, yeniden Manila’ya taşındı.

    Manila’nın nüfusu yaklaşık 1.987.055, Quezon’un nüfusu ise 1.322.907’dir (1986).

Manila Resimleri