Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Margaret Thatcher

  • Okunma : 292
Margaret Thatcher Resim

(doğumu 1925). 1979’dan başlayarak art arda üç kez seçim kazanan İngiltere’nin eski başbakanı Margaret Hilda Thatcher, aynı zamanda Avrupa tarihinin ilk kadın başbakanıdır.

    Bir bakkalın kızı olan Margaret Thatcher Lincolnshire’daki Grantham’da doğdu. Oxford’daki Somerville College’da kimya öğrenimi gördü. Öğrenciliği sırasında üniversitenin Muhafazakârlar Derneği’nin ilk kadın başkanı oldu.

    Üniversiteyi bitirince bir süre kimya araştırma görevlisi olarak çalıştı. Varlıklı bir işadamıyla evlendikten sonra işini bırakarak hukuk öğrenimine başladı. 1959’da Muhafazakâr Parti'den parlamentoya girdi. 1961-64 arasında Emekliler ve Sosyal Sigorta Bakanlığı parlamento sekreterliği görevini üstlendi. 1970-74 arasında, Muhafazakâr Parti’den Edward Heath'in başbakan olduğu dönemde, öğretim ve bilimden sorumlu devlet bakanlığı görevini üstlendi.

    1974 genel seçimlerinde Muhafazakâr Parti yenilgiye uğrayınca, 1975’te parti başkanlığına getirildi. 1979’da Muhafazakârların seçimi kazanması ona başbakanlığın yolunu açtı.

    1983 ve 1987 seçimlerini Muhafazakâr Parti’nin kazanması üzerine yeniden başbakan olan Thatcher, bu görevi toplam 11,5 yıl sürdürerek İngiltere’nin en uzun süre görevde kalan başbakanı olma sıfatını kazandı. Başbakanlık görevi boyunca kapitalist ekonomi kurallarına dayalı, ödünsüz bir sıkı para politikası izledi. Özel mülkiyeti, girişimciliği, rekabeti özendirici ve destekleyici uygulamalarıyla dikkati çekti. Birçok devlet işletmesini özelleştirdi. Sosyal ve sendikal hakları kısıtlayıcı sert tutumu zaman zaman büyük toplumsal tepkilere yol açtı. İngiltere’nin dış siyasetteki konumunu güçlendirmeye çalışan Thatcher, 1982’de Falkland Adaları’nı işgal eden Arjantin’e karşı misillemede bulundu. Altı hafta süren savaşın sonunda Arjantin birlikleri yenilgiye uğrayarak teslim oldu.

    Margaret Thatcher iç ve dış siyasetteki cesur ama katı uygulamalarından ötürü “Demir Leydi” lakabıyla anılır. İngiltere’nin son birkaç yıldır karşılaştığı işsizlik, enflasyon ve ekonomik durgunluk gibi sorunlar, ülke içinde Thatcher’a ve partisine duyulan güvenin sarsılmasına yol açtı. Son yıllarda yapılan kamuoyu yoklamaları İngiliz seçmenlerin yalnızca yüzde 24’ünün başbakanı desteklediğini gösteriyordu. Kasım 1990’da yapılan parti içi oylamalarda Muhafazakâr Parti’nin 372 milletvekilinden 204’ünün oyunu alabilen Thatcher, gerekli çoğunluğu sağlayamadığı için parti başkanlığından ve başbakanlıktan istifa etti.

Margaret Thatcher Resimleri