Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mark Twain

  • Okunma : 283
Mark Twain Resim

(1835-1910). Mark Twain takma adıyla yazan ABD’li yazar Samuel Langhorne Clemens, Tom Sawyer ve Huckleberry Finn adlı çocuk kahramanların yaratıcısıdır. En başarılı romanları Mississippi Irmağı kıyısındaki yaşamı ve her sınıftan insanı betimlediği yapıtlardır. Mark Twain de bu bölgede yaşamış ve ırmakta gidip gelen bir buharlı gemide çalışmıştır.

    Missouri eyaletinde, Florida’da doğan Mark Twain’in çocukluğu Mississippi Irmağı kıyısındaki Hannibal’de geçti. 11 yaşındayken babası ölünce, ailesi geçim sıkıntısına düştü. Çalışmak zorunda kalan ve doğru dürüst bir öğrenim göremeyen Samuel 'için Mississippi Irmağındaki renkli yaşam romantik ve büyüleyici bir ortamdı. Ağabeyine yardım etmek üzere yerel bir gazetede dizgicilik yapıyordu. Ama çocukluğundan beri Mississippi’de çalışan gemilerden birinin kılavuzu olmayı istiyordu. Çeşitli kentleri dolaştıktan sonra, dört yıl bir gemide çalışarak “ırmak yaşamını” öğrendi. 1861’de Amerikan İç Savaşı çıkınca ırmak ticareti sona erdi ve Samuel Clemens altın aramak amacıyla batıya gitti. Madencilik girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra gazeteci oldu ve ırmakta gemilerin seyredebilmesi için gerekli derinliği belirten bir gemici terimi olan “Mark Twain” adını aldı.

    Mark Twain yazarlığa başladıktan sonra başarıya çok çabuk ulaştı. Gerçekçi bir mizah anlayışıyla kaleme aldığı yazıları, özellikle The Innocents Abroad; or, The New Pilgrim’s Progress (1869; “Yurtdışındaki Masumlar ya da Yeni Hac Yolculuğu”) adı altında topladığı, çıktığı Akdeniz gezisiyle ilgili mektupları tüm ülkede beğenildi. 1870’te evlenen Mark Twain, bu tarihten sonra yazarlığı meslek olarak benimsedi. Tom Sawyer’in Maceraları ( The Adventures of Tom Sawyer; 1876) ve Hakılberi Finin Maceraları (Adventures of Huckleberry Finn; 1884) gibi ünlü romanlarının yanı sıra, atlı arabayla yaptığı bir yolculuğu anlattığı Roughing It (1872; “Güçlüklere Katlanarak”), Mississippi’de Yaşam (Life on the Mississippi; 1883) ve Kral Arthur’un Sarayında Bir Amerikalı (A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court; 1889) adlı yapıtları kaleme almıştır.

Mark Twain Resimleri