Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Maurice Sendak

  • Okunma : 355
Maurice Sendak Resim

(doğumu 1928). Çocuk kitapları için yaptığı resimlerle tanınan ABD’ li sanatçı ve yazar Maurice Sendak, engin bir düş gücüyle kaleme aldığı çocuk öyküleriyle uluslararası bir üne kavuşmuştur. Resimlediği çocuk kitapları 20. yüzyılın önemli sanat yapıtları arasında yer almıştır.

    New York’ta, Brooklyn’de doğan Sendak Yahudi asıllı yoksul bir göçmen terzinin oğluydu. Okulu bırakarak New York kentindeki bir oyuncak mağazasının vitrin düzenleme işinde çalıştı. Boş zamanlarında resimler ve çizimler yaparken, çocuk kitaplarının resimlendirilmesi Sendak’ın ilgisini çekti. 1951’de onun resim ve çizimlerini gören bir yayımcı, Marcel Ayme’nin yazdığı The Wonderful Farm (“Harika Çiftlik”) adlı kitabın resimlenmesi işini ona verdi. İlk önemli çalışması olan, Ruth Kraus’un derlediği A Hole is to Dig (“Kazılacak Delik”) ise 1952’de yayımlandı.

    Sendak 1956’da öyküsünü de kendi yazdığı Kenny’s Window (“Kenny’nin Penceresi”) adlı ilk resimli kitabını yayımladı. Gördüğü bir düşte kendisine yapması söylenen birtakım olanaksız görevleri yerine getirmeye çalışan bir çocuğu konu alan bu kitap Sendak’ın düşler ve korkularla dolu çocukluk dünyasını dile getirdiği öykülerden ilkiydi.

    Başyapıtı sayılan Canavarlar Ülkesinin Kralı (Where the Wild Things Are) 1963’te yayımlandı. Bu kitapta, öykünün kahramanı Max giysisini giyerken huysuzluk ettiği için akşam yemeği yemesine izin verilmeden yatmaya gider. Odasında, canavarlar ülkesine yolculuk yaptığını ve onların kralı olduğunu düşler. Sonunda bu yaratıklardan bıkarak, “birisinin en çok sevdiği kişi” olabileceği bir yere dönme özlemi duyar. Odasına döndüğünde, masaya yemesi için akşam yemeğinin bırakıldığını görür. Sendak bu kitapla ABD’de en iyi resimli çocuk kitabına verilen Caldecott Ödülü’nü kazandı.

    Canavarlar Ülkesinin Kralı’nın ardından, in the Night Kitchen (1970; “Gece Mutfakta”) ve Outside Over There (1981; “Dışarıda Bir Yerde”) yayımlandı. Sendak bunların yanı sıra birçok resimli kitap daha hazırladı ve Susam Sokağı adlı televizyon dizisi için çizimler yaptı. Canavarlar Ülkesinin Kralı ile Higglety Pigglety Pop; (1967) adlı başka bir öyküsü opera haline getirilerek televizyonda gösterildi.

Maurice Sendak Resimleri