Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

William Butler Yeats

  • Okunma : 375
William Butler Yeats Resim

(1865-1939). İrlandalI şair ve oyun yazarı William Butler Yeats 19. yüzyılda İrlanda edebiyatının canlılık kazanmasında öncülük etmiştir. Duyduğu yurt sevgisiyle birçok İrlandalı’yı kendi ülkeleriyle ilgili konulara yöneltmeyi başarmış ve böylece İrlanda edebiyatının gelişmesine önemli katkıda bulunmuştur.

    Dublin’de doğan Yeats bir ressamın oğluydu. Gençliğinde kendisi de kısa bir süre resim öğrenimi gördüyse de, sonunda şiir yazmaya karar verdi. Bu dönemde yayımlanan The Wanderings of Oisin (1889; “Oisin’in Yolculukları”) adlı ilk kitabındaki şiirler Yeats’in yoğun yurtseverlik duygularını dile getirir.

    Yeats 1898’de iki arkadaşıyla birlikte İrlanda Edebiyat Tiyatrosu’nu kurdu. Bu grubun sahnelediği ilk oyun, Yeats'in çok daha önce kaleme aldığı The Countess Cathleen (1892; “Kontes Cathleen”) oldu. Grubun ünlü Abbey Tiyatrosu’na dönüşmesinden sonra da oyun yazmayı ve sahneye koymayı sürdüren Yeats’in bu tiyatroda sahnelenen oyunları arasında The Land o f Heart’s Desire (1894; “Gönlün Özlediği Ülke”), Cathleen ni Houlihan (1902), The Hour Glass (1904; “Kum Saati”) ve Deirdre (1907) sayılabilir. Yeats’in oyunlarının yanı sıra, In the Seven Woods (1903; “Yedi Koruda”), The Green Helmet and Other Poems (1910; “Yeşil Miğfer ve Başka Şiirler”), Michael Robartes and the Dancer (1921; “Michael Robartes ile Dansçı”) ve The Tower (1928; “Kule”) adlı şiir kitapları vardır. 1922-28 arasında Serbest İrlanda Devleti’nde senatörlük görevi üstlenen Yeats, 1923’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı.

William Butler Yeats Resimleri