Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mekong Irmağı

  • Okunma : 226
Mekong Irmağı Resim

Mekong Irmağı, 4.350 kilometreyi bulan toplam uzunluğuyla Güneydoğu Asya’nın en uzun ırmağıdır. Aynı zamanda dünyanın en büyük ırmakları arasında yer alan Mekong’un akaçlama havzasının yüzölçümü 800.000 km2’ ye yaklaşır.

    Mekong, Çin’in güneybatısında yüksekliği 5.000 metreye yaklaşan Tibet Yaylası’ndan doğar. Çıplak, kayalık yamaçlı, derin ve engebeli vadilerden geçerek hızla güneye doğru akar ve Birmanya-Laos sınırının bir bölümünü oluşturduktan sonra Laos topraklarına girer. Mekong’un oldukça uzun bir bölümü Laos-Tayland sınırının bir parçasını oluşturur. Laos’tan çıktıktan sonra kuzeyden Kampuçya’ya giren Mekong’un kollarından biri bu ülkedeki Tonle Sap Gölü’yle birleşir. Daha sonra Vietnam’a giren Mekong, ülkenin güneyinde iki büyük kola ayrılır ve geniş bir delta oluşturarak Güney Çin Denizi’ne dökülür.

    Irmağın özellikle Kampuçya ve Vietnam’da geçtiği topraklar çok verimlidir. Laos ve Kampuçya’nın başkentleri Mekong kıyılarında kurulmuştur. Mekong aşağı çığırında, daha çok muson rüzgârlarının getirdiği yağmurlarla beslenir. Irmağın taşıdığı su aşağı çığırında temmuz-ekim arasında en yüksek düzeyine çıkar. Kasımdan mayısa kadar ise azalarak en düşük düzeye iner. Aşağı Mekong havzasında ve çok geniş olan deltada pirinç yetiştirilir. Mekong Irmağı özellikle yukarı çığırında yüksek akış hızı ve çağlayanlar yüzünden düzenli bir trafiğe elverişli değildir. Vietnam’daki delta bölgesinde ırmağın kollarını birbirlerine ve denize bağlayan kanallar vardır. Küçük deniz tekneleri suyun yüksek olduğu zamanlarda Kampuçya’nın başkenti Pnöm-Penh’e kadar ulaşabilmektedir.

Mekong Irmağı Resimleri