Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tiber Irmağı

  • Okunma : 230
Tiber Irmağı Resim

Tiber Irmağı, Po Irmağı'ndan sonra İtalya’nın ikinci uzun akarsuyudur. Orta İtalya’da kuzey-güney doğrultusunda akar. Uzunluğu 405 km olan Tiber’in İtalyanca adı Tevere’dir.

    Apennin Dağları İtalya Yarım adasının kuzey bölümünde geniş bir kıvrımla doğuya döner ve Roma’nın güneyinde yeniden yarımadanın batı kıyısına ulaşır. Bu bölgenin batısındaki Toskana Tepeleri kuzeyde Arno, güneyde ise Tiber ırmaklarının vadileriyle Apenninler’den ayrılır. Bu verimli vadiler Roma İmparatorluğu’nun ve İtalyan uygarlığının doğum yeridir. Roma kenti İÖ 8. yüzyılda Tiber’in sol yakasında kuruldu ve gittikçe gelişerek büyük bir kent durumuna geldi.

    Tiber Apenninler’den güneye doğru akarken, önce bir zamanlar göl olan geniş bir düzlükten geçer. Bu eski gölün çamuru, bugün vadide bulunan çiftliklerin zengin toprağını oluşturmaktadır. Tiber Roma’nın içinden geçtikten sonra Tiren Denizi’ne dökülür.

    Tiber’in derin bir vadinin içinden geçerek aktığı Campagna di Roma adı verilen geniş ve alçak ova, eskiden sağlığa zararlı bataklık bir alandı. 1928’de bataklıklar kurutularak, sıtma mikrobunu taşıyan sivrisinekler yok edilmeye çalışıldı.

    Roma, Campagna di Roma’nın içlerinde, denizden yaklaşık 24 km uzakta, gemilerin eskiden ulaşabildiği en uç noktada yer alır. Tiber Roma’ya vardığında, ırmağın taşıdığı çamur yüzünden suları sapsarı akar.

Tiber Irmağı Resimleri