Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Meksiko

  • Okunma : 233
Meksiko Resim

Meksika’nın başkenti olan Meksiko, batı yarıküresinin en eski ve en büyük kentlerinden biridir. Kent, Güney Meksika’nın iç kesiminde, eski Aztek başkenti Tenoçtitlan’ın yerinde kurulmuştur. Deniz düzeyinden 2.240 metre yüksekte olduğu için iklimi serin ve kurudur. Ülkenin sanayi merkezi olan Meksiko’daki başlıca sanayi dalları inşaat, demir-çelik, kimya, plastik, çimento ve dokumadır. Turizm de önemli bir gelir kaynağıdır. Meksiko aynı zamanda bir bankacılık ve sigortacılık merkezidir.

    Aztekler’in eski tören alanında yapılan ve günümüzde Zöcalo adıyla anılan alan kentin merkezindedir. Aztek krallık sarayının yerinde kurulmuş olan Ulusal Saray ve Belediye Binası’nı, geniş bir cadde olan Reform Bulvarı birkaç kilometre uzaktaki Chapultepec Şatosu’na (Ulusal Tarih Müzesi) bağlar. Kenti boydan boya geçen Reform Bulvan, güzel ağaçları ve bakımlı çiçekleriyle dünyanın en güzel caddelerinden biridir. Bulvar boyunca zarif, eski yapılarla modern apartmanlar yan yana yer alır.

    Aztekler eski Tenoçtitlan kentini 13. yüzyılda Texcoco Gölü’ndeki bir adanın üzerinde kurmuştu. Gölü doldurarak genişlettikleri adanın üzerinde büyük taş saraylar ve tapınaklar yaptılar. Oturanların toplumsal konumlarına göre bölümlere ayrılmış olan kenti, gölün üzerine yapılmış dört toprak dolgu yol karaya bağlıyordu. Kentin içme suyu, sukemerleriyle getiriliyordu. Orta Meksika’nın büyük bölümünün Aztek İmparatorluğu’na bağlı olduğu dönemde Tenoçtitlan büyük ve güçlü bir kentti. İspanyollar geldiği zaman kentte 500 bin kişi yaşıyordu. Hernân Cortes önderliğindeki 600 kadar İspanyol 1519’da Tenoçtitlan’a geldi. Aztekler’in şiddetli direnişini kırarak kenti ele geçirdi ve yakıp yıktı. İspanyollar yeniden kurdukları kente Meksiko adını verdiler.

    Meksiko, 20. yüzyılın ortalarında dünyanın en hızlı büyüyen kentlerinden biri oldu. 1943-53 arasında neredeyse iki kat büyüdü. II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’dan gelen çok sayıda göçmen Meksiko’ya sığındı. İş bulmak amacıyla birçok kişi kırsal alanlardan sanayileşmekte olan kente göçtü. Bu hızlı büyüme 1970’lerde ve 1980’lerde de sürdü. Konut sorunu, çevre kirliliği, toplumsal gerilim gibi birçok sorun ortaya çıktı. Yoksul halk çoğunlukla kuzeydeki gecekondu mahallelerinde yaşar. Kentin jeolojik konumundan dolayı deprem olasılığı yüksektir. 1985’te kenti sarsan ve Richter ölçeğine göre 8.1 şiddetinde olan deprem en az 20 bin kişinin ölümüne yol açtı.

    Nüfusu 8.831.079’dur (1985).

Meksiko Resimleri