Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Veracruz

  • Okunma : 242
Veracruz Resim

Meksiko’nun 425 km doğusunda, sıcak ve nemli Meksika Körfezi kıyısında yer alan Veracruz, Meksika’nın en önemli limanıdır. Eskiyle yeninin ilginç bir bileşimi olan kentte, doklar ve modern yapılar İspanyol sömürge döneminin yapılarıyla bir zıtlık oluşturur. Dokları fırtınadan koruyan dalgakıranın üzerinde büyük bir deniz feneri yükselir. Modern olanaklara sahip olan kentin geniş bulvarlarında güzel evler vardır. Demiryolları ve karayollan Veracruz’u Meksiko’ya ve ülkenin iç bölgelerindeki yaylalara bağlar.

    Veracruz limanından yüklenen en önemli ürünler vanilya, şeker, kahve ve kırmızı biberdir. Meksika’ya dışandan gelen makineler, kimyasal maddeler ve buğday da bu limana boşaltılır. Sigara, ayakkabı, içki ve çikolata sanayileriyle öne çıkan Veracruz’da balıkçılık önemli bir ekonomik etkinliktir.

    1519’da Hernân Cortes’in kurduğu kent, İspanyollar’ın Meksika’daki ilk yerleşim yeridir. 1599’da kurulan bu liman kentinin heyecan verici bir tarihi vardır. 17. ve 18. yüzyıllarda korsanların saldınp ele geçirdiği kenti, 1838 ve 1861’de de Fransızlar işgal etti. Veracruz Meksika Savaşı’nda (1846-48) ve 1914’te de ABD’nin eline geçti.

    Veracruz’un nüfusu 284.822’dir (1985).

Veracruz Resimleri