Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mezomorto Hüseyin Paşa

  • Okunma : 759

Mezomorto Hüseyin Paşa, Türk kaptanıderyası (öl. Sakız 1701). Gençlik yıllarıyla ilgili bilgi bulunmayan, İtalyanca "yarı ölü" anlamına gelen takma adı "Mezomorto", ispanyollarla yapılan bir savaşta çok ağır yaralanmasından kaynaklanan Mezomorto Hüseyin Paşa, korsanlık yaparak, birkaç kez tutsak düştü.

Kazandığı ünü çekemeyen Cezayir dayısı Baba Haşan tarafından Cezayir'den uzaklaştırılmaya kalkışılınca, Fransızların yardımını sağlayarak, Baba Hasan'ı öldürdü ve Cezayir dayısı oldu. Sonra Fransızlarla savaşıma başlayıp (1683), Tunus halkının çağrısıyla Tunus'a ordu gönderdi. Cezayir beylerbeyliği görevinden uzaklaştırıldıysa da, kısa süre sonra halkın isteğiyle yeniden aynı göreve atanıp, Fransızlar Cezayir'i topa tutunca buyruğundaki korsanlara Fransa kıyılarını yağmalatarak, Fransızları barış istemek zorunda bıraktı.

Cezayir beylerbeyliğine ek olarak Osmanlı donanması kaptanıderyalığına getirildiyse (1689) de, bu atama buyruğu Cezayir'e ulaşamadan Cezayir'de karışıklıklar çıkması ve yeniçerilerin ayaklanması üstüne, İstanbul'a kaçtı. Tuna kaptanlığı, Karadeniz kaptanlığı, Miri Kalyonlar kaptanlığı yapıp, Rodos sancakbeyliğine atanarak (1691), Sakız adasını Venediklilerden geri almak için görevlendirilen filoya katıldı (1694) ve Koyun adaları yakınında kazanılan savaşta önemli rol oynadı (1695). Sakız'ın alınmasından sonra, vezirliğe yükseltilerek ikinci kez kaptanıderyalığa getirilip, Sakız'ı vurmaya gelen Venedik donanmasını Midilli yakınlarında yenilgiye uğrattı (1695). Aynı yıl Mora harekâtını denizden desteklemekle görevlendirilip, Venedik donanmasını Eğriboz yakınlarında bozguna uğrattı. 1697'de Venedik donanmasını bir kez daha yendi.