Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Misk Geyiği

  • Okunma : 242
Misk Geyiği Resim

Misk Geyiği, geyikgillerden (Cervidae familyası) toynaklı, küçük bir memelidir. Omuz yüksekliği ancak 60 santimetreye ulaşırken uzunluğu 90 santimetreyi aşmaz. Kaba ve sert kıllardan oluşan postu sırtında parlak kahverengiyle karışık boz benekli, alt bölümlerinde soluk kahverengi ya da bozdur. Çoğu geyikten farklı olarak boynuzlan yoktur. Bunun yerine erkeklerin iri üst köpekdişleri ağzının dışına taşıp aşağı doğru gelişerek yaklaşık 8 cm uzunluğa erişir.

    Misk geyiği (Moschus moschiferus) Asya’nın orta ve kuzeydoğu kesimlerinde, yüksekliği 3.800 metreye kadar ulaşan dağlık yerlerdeki ağaçlar ya da çalılar arasında yaşar. Besinlerini likenler, kökler, otlar ve öbür yenebilecek bitkiler oluşturur. Geceleri ortaya çıkan misk geyikleri genellikle yalnız dolaşmayı yeğler, ender olarak gruplar halinde bulunurlar.

    Misk geyiğinin erkeği, karın derisindeki salgıbezinden keskin kokulu, kahverengimsi ve kıvamlı bir sıvı salgılar. Misk denen bu salgı, parfüm yapımında kullanılan değerli bir hammaddedir. Misk tüketiminin büyük boyutlara ulaşması, misk geyiklerinin aşırı avlanarak kırıma uğratılmasına ve soylarının tükenebilecek ölçüde azalmasına yol açmıştır.

Misk Geyiği Resimleri