Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sırtlan

  • Okunma : 239
Sırtlan Resim

Sırtlanlar iri bir köpeği andıran oldukça hantal ve çirkin görünümlü etçil hayvanlardır. Ön bacakları daha uzun ve güçlü olduğundan sırtları geriye doğru alçalır. Böcekle beslenen bir türü dışında, sırtlanlar leş yiyerek beslenirler. Sevilmemelerine karşılık, leşleri tüketip ortadan kaldırdıklarından yararlıdırlar. Yiyecek leş bulamadıklarında gözlerine kestirdikleri hayvanlara saldırdıkları da bilinmektedir.

    Sırtlanlar genellikle gündüzleri mağaralarda ve oyuklarda barınır, geceleri dolaşmaya çıkar, yalnız ya da gruplar halinde avlanırlar. Gerçek ya da leş yiyen sırtlanlar genel kanının tersine gözü pek ve oldukça saldırgan hayvanlardır. Bazen aslanları bile kovalayıp onların öldürdüğü avları yerler. Güçlü çeneleri en sert kemikleri bile kırabilmelerini sağlar. İnsanlar ürkütücü bağırışlarından, kötü kokularından ve mezarları kazmalarından ötürü sırtlanlardan korkmuşlardır. Ama bu hayvanlar ender olarak insanlar için tehlike oluşturur.

    Gerçek sırtlanların üç türü vardır. Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyinde kalan açık alanlarda yaygın biçimde görülen benekli sırtlan (Crocuta crocuto) en iri ve yırtıcı sırtlan türüdür. Kirli sarı postunda koyu benekler bulunur. Kahkahayı andıran uzun ve garip avlanma çığlığı nedeniyle gülen sırtlan adıyla da tanınır. Bayağı ya da çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) Asya’nın güneybatısı ile Afrika’nın kuzey ve doğu kesimlerinde yaşar. Grimsi postunda kahverengi ya da siyah çizgiler bulunur. Boynu ve sırtı boyunca, dikleşebilen bir yele uzanır. Türkiye’de Anadolu’nun batı, güney ve güneydoğu kesimlerinde bulunur. Afrika’nın güneyinde yaşayan kahverengi sırtlanın (Hyaena brunnea) postu genel olarak kızıl kahverengi, bacakları çizgilidir. Bazen evcil hayvanlara saldırdığından büyük ölçüde yok edilen bu tür günümüzde hemen hemen yalnız av hayvanlarını koruma ve üretme alanlarında yaşar.

    Afrika’nın güneyinde ve doğusunda yaşayan böcekçil sırtlan (Proteles cristatus) bayağı sırtlana çok benzemekle birlikte, daha küçük yapılıdır. Çeneleri ve dişleri güçsüz olan bu sırtlanın temel besin kaynağını termitler oluşturur. Böcekçil sırtlan ürkek ve zararsız bir hayvandır. Tehlike karşısında anüs bezlerinin salgıladığı çok kötü kokulu bir sıvı çıkararak kendini savunmaya çalışır.

Sırtlan Resimleri