Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Moldavya

  • Okunma : 214
Moldavya Resim

Moldavya  Cumhuriyeti, Eski SSCB’yi oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. Rusya’nın güneybatısında, Karpatlar’ın güneyinde yer alan Moldavya, kuzeyde Ukrayna, batıda Romanya ile çevrilidir.

    Eskiden Boğdan adıyla da tanınan Moldavya toprakları, tarih boyunca değişik zamanlarda Osmanlı Devleti, Romanya ve Rusya’nın egemenliği altına girdi. 19. yüzyıl başlarından I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar (1918) Rusya’nın egemenliğinde kalan bölge, daha sonra Romanya’ya bağlandı. 1939’daki Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı’ndan sonra SSCB bu topraklarda hakkı olduğunu ileri sürdü. 1940’ta bölgenin büyük bir bölümü Moldavya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’yle birleştirildi ve Moldavya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti oluşturuldu.

    Moldavya, 15 cumhuriyet içinde en yoğun nüfuslu olanıdır. 33.700 km2’lik yüzölçümüyle Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden sonra SSCB’nin en küçük cumhuriyetidir. Yüzde 65’i Moldavyalı olan nüfusun geri kalanı Ukraynalı, Rus, Gagauz, Yahudi ve Bulgar’dır. Ruslar ile Ukraynalılar’ın II. Dünya Savaşı’ndan sonra bu bölgeye yerleştirilmesi Slav azınlık gruplarının sayısını artırmıştır.

    Moldavya, çok sayıda vadiyle bölünen bir yayladır. Ülkenin iklimi ılımandır; kışlar yumuşak, yazlar sıcak geçer.

    Verimli topraklarında bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik yapılır. Tarımın ekonomide önemli bir yer tuttuğu Moldavya’da çok sayıda kolektif çiftlik vardır. Buğday ve mısırdan başka sanayi hammaddesi olarak ayçiçeği yetiştirilir. Şekerpancarı ve tütün ekilir. Mandıracılık gelişkindir. Çiftliklerde sığır ve domuz beslenir.

    Moldavya’da sanayi daha çok şarap, konserve yiyecek, şeker, bitkisel yağlar ve un gibi gıda ürünleriyle sınırlıdır. Başkent ve en büyük kent olan Kişinev’de şarap, deri eşya, makine, kumaş, elektrikli araçlar ve tüketim maddeleri üretilir. Öbür büyük kentler ve sanayi merkezleri Tiraspol, Beltsy ve Bender’dir. Ülkede termik santrallardan başka Dinyester Irmağı üzerinde bir hidroelektrik santral vardır. Ulaşım öncelikle demiryolları ve Dinyester Irmağı yoluyla gerçekleştirilir. Okuma yazma sorunun çözümlendiği Moldavya’da 10 yıllık bir temel eğitim programı uygulanır.

    Nüfusu 4,224.000’dir (1988).

Moldavya Resimleri