Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Montgomery

  • Okunma : 231
Montgomery Resim

(1887-1976). II. Dünya Savaşı’nda Müttefik ordularının en başarılı generallerinden biri İngiliz subayı Bernard Law Montgomery’dir. Dikkatli bir strateji uzmanı olan General Montgomery, Kuzey Afrika’da Alman ordusunu bozguna uğrattı, 1944’te Normandiya’ya çıkarma yapan ordulara komuta etti ve kuvvetlerinin kuzey kanadını Fransa üzerinden Almanya’ya soktu.

    Tasmanya piskoposunun oğlu olan Bernard Montgomery, sıkı bir disiplin altında yetiştirilerek Sandhurst’teki Kraliyet Askeri Akademisi’nde öğrenim gördü. I. Dünya Savaşı’nda (1914-18) görev aldı ve iki kez yaralandı.

    1940’ta, II. Dünya Savaşı başlarında İngiliz ordusu Fransa kıyılarından geri çekilmeye zorlanınca General Montgomery tümenini ustalıkla Dunkerque kıyısına çekti.

    Ağustos 1942’de General Erwin Rommel komutasındaki Alman birlikleri, İngiliz 8. Ordusu’nu Mısır’da, İskenderiye yakınlarındaki son savunma hattına geri çekilmek zorunda bırakmıştı. 8. Ordu’nun başına getirilen General Montgomery çok geçmeden orduyu toparlayarak Rommel’e karşı el-Alameyn Savaşı’nı kazandı ve Alman birliklerinin Tunus’a geri çekilmesini sağladı. Montgomery’nin zaferlerinin çoğu gibi, bu da başlıca iki nedene dayanıyordu. Bunlardan birincisi ordunun hazırlıklarını eksiksiz tamamlamış olmasıydı. Başarısının ikinci nedeni, kendini bölüğüne sevdirmiş ve her askeri savaşta önemli bir rol oynayacağına inandırmış olmasıydı.

    6 Haziran 1944’te başlayan Normandiya çıkarması süresince Müttefik güçlerin başkomutanı ABD’li General Dwight D. Eisenhower’la birlikte çalıştı.

    Montgomery Eylül 1944’te mareşalliğe yükseldi. Daha sonra genel kurmay başkanı oldu. 1951’de Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı komutan vekilliğine atandı. 1958’de emekliye ayrıldı.

Montgomery Resimleri