Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Morina

  • Okunma : 215
Morina Resim

Morinalar Atlas Okyanusu’nun ve Büyük Okyanus’un kuzey sularında yaşayan balıklardır. Sırtlarında üç yüzgeç, karınlarının gerisinde iki anüs yüzgecinin bulunması öbür balıkların hemen hemen tümünden ayırt edilmelerini sağlar. Akrabalarından olan mezgitlerin de üç sırt yüzgeci ve iki anüs yüzgeci vardır. Ama bu balıkların yanal çizgisi morinalar gibi beyaz değildir.

    Morinaların biri Atlas Okyanusu’nda, öbürü Büyük Okyanus’ta yaşayan birbirine çok benzer iki türü vardır. Atlantik morinasının (Gadus morhua) uzunluğu bazen 1,5 metreyi aşarken Pasifik morinasının (Gadus macrocephalus) uzunluğu en çok 75 cm dolayındadır. Her iki türün de altçenesinden sarkan kısa ve etli bir uzantı bulunur.

    Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde 500 yılı aşkın bir süreden beri morinaların avlandığı geniş bölgeler vardır. Bu bölgelerde İngiliz, İskandinav, Fransız, Portekizli, ABD’li ve Kanadalı balıkçılar trol ağları ya da daha eski bir yöntem olan paraketeler kullanarak yüz binlerce ton morina avlamaktadır.

    Morinalar her yıl inanılmaz ölçülerde avlanmasına karşın önemli bir azalmaya uğramadan denizlerde varlığını sürdürmektedir. Bu şaşırtıcı durumun başlıca nedeni olarak aşırı yumurtlama yetenekleri gösterilebilir. Dişi bir morina bir kerede 6-9 milyon yumurta dökebilir. Suda yığınlar halinde yüzen bu yumurtalar ve yumurtadan yeni çıkan yavrular birçok deniz hayvanı tarafından yağmalanır. Ama geriye kalanları üreme yaşına ulaşabildiğinden sayılarında önemli bir azalma görülmez.

    Yumurtadan yeni çıkan morina yavrusu yaklaşık 2 cm uzunluğundadır ve dört yıl içinde 60 cm uzunluğa erişebilir. Soğuk sularda yaşamayı seven bu balıklar yaz aylarında 180 metreyi aşabilen derin sulara çekilir, kışın yeniden kıyı sularına dönerler. Morinalar geceleri avlanmaya çıkar. Başlıca besinleri yengeç, midye ve öbür kabuklu deniz hayvanları ile solucanlar, kalamarlar ve küçük balıklardır. Hemen her şeyi yutmaya eğilimli olan bu balıkların midesinde kâğıttan teneke kutusuna, kuş parçalarından, anahtar destelerine kadar çok çeşitli maddeler bulunmuştur.

    Morinaların hem eti, hem de karaciğerinden çıkarılan vitamince zengin yağı da değerlidir. Yüzme kesesinden özellikle şarap ve birayı tortularından arındırmakta kullanılan bir çeşit jelatin elde edilir. Morinalara akraba olmamakla birlikte mersinbalıklarının bir türü mersinmorinası adıyla tanınır.

Morina Resimleri