Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Moritanya

  • Okunma : 254
Moritanya Resim

Moritanya, Batı Afrika’nın Atlas Okyanusu kıyısında yer alan, büyük bölümü alçak çöllerle kaplı bir ülkedir. Kuzeyde Batı Sahra, kuzeydoğuda Cezayir, doğuda ve güneyde Mali, güneybatıda Senegal’le çevrilidir.

    Ülke, alçak kıyı bölgesi ve güneyindeki Senegal vadisi dışında Sahra Çölü’nün bir uzantısıdır. Hemen hemen yarısı kumullarla kaplıdır. İklimi sıcak ve kuraktır. Ülkede aslan, fil, antilop, devekuşu ve timsah gibi yabanıl hayvanlar yaşar.

    Nüfusun yüzde 80’ini Berberi ya da Arap asıllı olan beyaz Magripliler ile Sudan kökenli Siyah Magripliler oluşturur. Nüfusun geri kalanının büyük çoğunluğu da Siyah’tır. Resmi dili Fransızca ve
Arapça olan Moritanya, Müslüman bir ülkedir. Halkın bir bölümü sığır, koyun, keçi ve deve yetiştiren göçebelerdir. Öbürleriyse vahalarda yerleşik bir yaşam sürerek kendilerine yetecek kadar tahıl üretirler. Ülkenin sayılı kentlerinden biri olan başkent Nouakchott, güneydoğusundan geçen modern bir karayoluyla öbür yerleşim merkezlerine bağlanır. Demir cevheri ve bakır ülkenin dışarıya sattığı başlıca ürünlerdir. Bundan başka hurma, büyükbaş hayvan, tuz ve akasya ağacından elde edilen zamk da dış ülkelere satılır. Balıkçılık ülke ekonomisinde önemli bir yer tutar.

    17. yüzyılda Fransız tüccarlar ülkenin kıyılarına ayak bastı. 19. yüzyılda Fransız etkisi, ülkenin iç kesimlerine doğru yayıldı. Daha sonra bir Fransız sömürgesi olan ülke 1920’de Fransız Batı Afrikası’na bağlandı. 28 Kasım 1958’de Moritanya İslam Cumhuriyeti kuruldu. Bundan iki yıl sonra bağımsızlık ilan edildi.

    1976’da, Moritanya eski İspanyol sömürgesi olan İspanyol Sahrası’nın zengin maden yataklarına sahip bir bölümünü ele geçirdi. Ne var ki, Batı Sahra halkının bağımsızlık istemesi üzerine gerilla savaşı başladı. 1978’de bir askeri darbeyle diktatörlük kuruldu. 1980’de yeni bir anayasayla İslam ilkelerine dayalı bir hukuk sistemi kabul edildi. Afrika’ da son yıllarda baş gösteren kuraklık Moritanya’yı da ciddi biçimde etkiledi. 1983’te tahıl üretimi hızlı bir düşüş gösterdi. Halk açlık tehlikesiyle karşılaştı. 1980’de kölelik kaldırıldı. Ne var ki, bugün hâlâ çok sayıda Siyah Afrikalı, köle olarak çalıştırılmaktadır.

Moritanya'ya İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü : 1.030.020 km2.

Nüfus: 1.946.000 (1989).

Yönetim: Tek partili askeri yönetim.

Başkent: Nouakchott.

Doğal Yapı: Alçak çöller ve Atlas Okyanusu kıyısında

dar bir kıyı şeridi vardır.

Başlıca Sanayi Ürünleri: Demir cevheri, balık.

Eğitim: Halkın yalnızca yüzde 17'si okuryazardır.

Moritanya Resimleri