Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Montevideo

  • Okunma : 253
Montevideo Resim

Montevideo, bir Güney Amerika cumhuriyeti olan Uruguay’ın başkentidir. Rio de la Plata halicinin kuzey kıyısında kurulu kent, bu büyük suyolunun ağzında yer alan önemli bir limandır. 1520’de Portekizli kâşif Macellan bu haliçten içeriye doğru ilerlemiş, o sırada denizcilerden biri, dümdüz kıyıda birdenbire yükselen huni biçimindeki tepeyi görünce “Monte vide eu!” (“Bir dağ görüyorum”) diye bağırmıştı. Böylece günümüzde El Cerro adını taşıyan bu tepenin çevresinde gelişen kent Montevideo adını aldı.

    Kentin eski bölümü kayalık bir burun üzerinde yer alır. Bu burun ile batıda El Cerro arasında nerdeyse bir daire biçimindeki körfez görünür. 1901’de körfezi limana dönüştürmek amacıyla buraya dalgakıran, havuz ve rıhtımlar yapıldı. Yün, et ve hayvan derisi gibi ürünler de içinde olmak üzere Uruguay’ın dış ticareti bu limandan yürütülür.

    Montevideo, geniş caddelerin, alanların ve birçok güzel yapının yer aldığı temiz bir kenttir. Parlak renkte boyanmış panjurları ve rengârenk çiçeklerle bezenmiş bahçeleri olan modern evlerin çoğu beyazdır. Kentte çok sayıda park vardır. Bunlardan en eskisi olan Prado’da 800 çeşit gül yetiştirilmektedir. Birçok kişi, kıyı boyunca uzanan kumsallarda güneşlenip denize girebilmek için bu plajlara yakın apartmanlarda yaşamaktadır. Yatçılık ve futbol en yaygın sporlardır. Plajlar, Uruguaylılar kadar, Arjantinliler ve Brezilyalılar için de yazlık dinlence yeridir.

    Pek çoğu devlet eliyle işletilen konserve et, dokuma, ayakkabı ve sabun fabrikalarının oluşturduğu sanayi kesimi El Cerro yakınındadır. Montevideo Uruguay’ın kara ve demiryolu merkezidir. Havalimanıysa 20 km uzaklıktaki Carrasco’dadır.

    1726’da İspanyollar’ın kurduğu kente ilk yerleşenler Kanarya Adaları ile İspanya’daki Galicia ve Endülüs’ten gelenlerdi. İngilizler 1807’de kenti işgal ettilerse de, Buenos Aires seferinde yenilgiye uğramaları üzerine geri çekildiler. Arjantin güçleri 1814’te İspanyol birliklerini Uruguay’dan çıkardı. Ne var ki, Uruguay’ı ele geçirmek isteyen Arjantin ile Brezilya arasındaki 50 yıl süren mücadele, Montevideo’nun gelişmesini engelledi. 1828’de Uruguay’ın başkenti oldu. Günümüzde Uruguay halkının yaklaşık yarısı bu kentte yaşamaktadır. Uruguay’ın başlıca sanat ve kültür merkezi olan Montevideo’da çok sayıda tiyatro vardır. 1849’da kurulan Cumhuriyet Üniversitesi’nden başka kentte meslek eğitimi veren yüksekokullar bulunmaktadır.

    Nüfusu 1.246.500’dür (1985).

Montevideo Resimleri