Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mârio Soares

  • Okunma : 273
Mârio Soares Resim

(doğumu 1924). Bir siyaset ve devlet adamı olan Mârio Alberto Nobre Lopes Soares, Portekiz’de 1926’da yapılan askeri darbeden 60 yıl sonra, seçimle işbaşına gelen ilk sivil cumhurbaşkanıdır.

    Soares Lizbon’da doğdu. Babası Cumhuriyet dönemindeki ilk hükümette bakanlık yapmış, askeri yönetime karşı olan cumhuriyet yanlısı bir eğitimciydi. 1942’de girdiği Lizbon Üniversitesi’nde önce edebiyat, sonra hukuk öğrenimi gören Soares, ardından Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk doktorasını tamamladı. Öğrenciliği sırasında siyasetle ve sosyalist düşünceyle yakından ilgilendi. 1958’de Lizbon’da avukatlık yapmaya başlayan Soares, daha çok diktatör Antönio de Oliveira Salazâr karşıtlarının savunmalarını üstlendi.

    1964’te oluşturulan gizli Portekiz Sosyalist Eylem Örgütü’nün kurucularından biri oldu. Siyasal etkinlikleri nedeniyle birçok kez tutuklanan Soares, 1968’de Sâo Tome Adası’na sürüldü. 1970-74 arasında ise Paris’te sürgünde yaşadı. 1973’te Portekiz Sosyalist Eylem Örgütü yerine kurulan Portekiz Sosyalist Partisi’nin genel sekreterliğine getirildi.

    1974’te diktatörlüğün askeri darbe sonucu devrilmesinin ardından Portekiz’e dönen Soares, kurulan geçici hükümette dışişleri bakanlığı görevini üstlendi. Bakanlığı sırasında Mozambik ve Portekiz Ginesi (bugün Gine-Bissau) gibi Afrika’daki Portekiz sömürgelerinde bağımsızlık mücadelesi veren örgütlerin önderleriyle görüşmeler yaptı ve imzalanan bağımsızlık antlaşmalarına katkıda bulundu. 1975’te başka bazı bakanlarla birlikte hükümetten ayrıldı.

    1976 seçimlerinde en çok oyu alan Portekiz Sosyalist Partisi’nin önderi olarak başbakanlık görevine atandı. Daha sonra, 1977-78 ve 1983-85 arasında iki dönem daha başbakan oldu. 1985’te görevinden istifa eden Soares, 1986’da cumhurbaşkanı seçildi ve 60 yıllık bir aradan sonra Portekiz’in ilk sivil cumhurbaşkanı oldu.

Mârio Soares Resimleri