Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Müzik Kutusu

  • Okunma : 261
Müzik Kutusu Resim

İlk kez 18. yüzyılda yapılan müzik kutusu, gramofon bulunana kadar yaygın olarak kullanılan bir ev çalgısıydı. Müzik kutuları o zamanlarda kullanılan enfiye kutularına benzeyen, kare ya da dikdörtgen biçimli küçük kutular biçimindeydi ve bazen müzikli enfiye kutusu olarak adlandırılırdı.

    Kutunun içindeki küçük düzenek en basit biçimiyle, bir yay, yayın döndürdüğü bir silindir ve her dişi farklı bir notada ses veren bir metal taraktan oluşur. Kurulmuş olan yay boşalırken, dişli çarklardan oluşan bir düzenek yardımıyla silindiri döndürür; dönen silindirin üzerindeki ince çıkıntıların metal tarağın dişlerine çarpmasıyla çıkan sesler belirli bir melodi oluşturur. Müzik kutusu hangi melodiyi çalacak biçimde yapılmışsa yalnızca o melodiyi çalabilir. Genellikle, kutu kapalıyken yay boşalmayacak biçimde yapıldığı için kapağı açılınca çalmaya başlar. Bazı büyük müzik kutularında çan çalan bir düzenek de vardır.

    Benzer biçimde çalışan aygıtlar 18. yüzyılda bestecilerin ilgisini çekmiş; Franz Joseph Haydn ve Wolfgang Amadeus Mozart, böyle bir düzenekle çalışan küçük bir org için parçalar bestelemiştir. Saat başlarında melodiler çalan saatler ve kol saatleri de yapılmıştır.

Müzik Kutusu Resimleri