Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Osman Hamdi Bey

  • Okunma : 442

Osman Hamdi Bey, Türk ressamı, bilim adamı ve müzecisi (İstanbul 1842-ay.y. 1910). İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan, hukuk öğrenimi için Paris'e giden Osman Hamdi Bey (1857), bu arada Gerome, Boulangergibi ünlü ressamların yanında resim çalıştı. Paris'te açılan uluslararası sergide (1867), Osmanlı devleti komiserliği yapıp, Türkiye'ye döndükten (1869) sonra Bağdat vilayeti Umur-u Ecnebiye müdürlüğüne atandı. Sarayda "Teşrifatı Hariciye" müdür muavinliği ve Viyana'da açılan uluslararası sergide komiserlik yapıp, Hariciye Umur-u Ecnebiye kâtipliğine atandı (1875). 

Matbuat-ı Ecnebiye müdürlüğüne getirilip, Türk-Rus savaşı sırasında bir gönüllü birlik kurmak için çalıştı. Beyoğlu Altıncı Daire Belediye müdürlüğü (1877) yapıp, memurluktan ayrılarak kendini resim yapmaya adadı. İstanbul'da Aya İrini kilisesinde kurulan Arkeoloji müzesinin yöneticiliğine getirilip (1881), ertesi yıl Sanayii Nefise Mektebi'nin yöneticiliğini de üstlendi. Müzenin düzenlenmesi ve katalogların yapımıyla uğraşırken yabancı arkeologlarla kazılar da yapıp (1883-1895), Sayda yöresinde Fenike krallarının bir yeraltı mezarlığında, Arkeoloji müzesinin ününü sağlayan lahitleri buldu (1887). Mezarlığın açılması, lahitlerin çıkarılması ve zarara uğramadan taşınmasını sağlayarak (böylece İstanbul Arkeoloji müzesi, dünyanın en zengin lahit koleksiyonuna sahip oldu), döneminin tanınmış arkeologlarından Th. Reinach'la birlikte Une Necropole Royale de Sidon (Sayda'da Bir Kral Mezarlığı, 1892) adlı yapıtı yayınladı. 

Lahitlerin saklanmasında Çinili köşk yetersiz kaldığından Lahitler müzesini yaptırarak (1892), bu bina da yetmeyince ikinci bir bina yaptırdı. Binanın üst kısmına kütüphane ekleterek, bir araştırma merkezi haline getirdi. Müzeciliğiyle birlikte (1894'ten sonra) Düyunu Umumiye'nin Osmanlı Dayinler vekilliğinde, başta Tütün rejisi çeşitli kurum ve bankaların idare meclisi başkanlığı ve üyeliğinde bulundu.

Müzecilik çalışmalarından ötürü Avrupa'nın çeşitli üniversiteleri tarafından fahri doktor unvanı verilen Osman Hamdi Bey, portre ressamı olarak tanınmış, tablolarında Doğu'dan eşya ve insan figürlerini usta bir işçilikle işlemiştir.