Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Peter Paul Rubens

  • Okunma : 231
Peter Paul Rubens Resim

(1577-1640). Flaman ressam Peter Paul Rubens, barok üslubun en önemli temsilcilerindendir. Genellikle büyük boyutlu olan resimleri ışık, renk ve yaşama sevinciyle doludur. Çok sayıda portre çalışması ve dindışı yapıtı olan sanatçının dinsel konulu resimlerinde derin bir duyarlılık sezilir. Rubens’in en güzel yapıtlarından biri olan İsa’nın Çarmıhtan İndiriliri (1611-14) Belçika’da Anvers Katedrali’ndedir.

    Peter Paul, ailesinin dinsel baskılar nedeniyle göç ettiği Almanya’da doğdu. Babasının ölümü üzerine annesi ve üç kardeşiyle birlikte Flandre’da Anvers’e döndü. Daha küçük yaşta parasal sorunlar nedeniyle okuldan alınarak bir soylunun hizmetine verildi. Kısa bir süre sonra resim konusundaki yeteneğinin farkına varıldı ve dönemin ünlü ressamlarının atölyesinde resim öğrenimine başladı. Aynı zamanda Latince, Yunanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca öğrendi. Zekâsı ve resim yapmaktaki ustalığıyla adından söz ettirmeye başlayan Rubens, Mantova dükünün çağrısı üzerine İtalya’ya gitti. Orada Rönesans ustalarının yapıtlarını inceleme olanağı buldu. 1603’te dükün elçisi olarak İspanya’ya gitti ve Kral II. Felipe’nin sarayında ünlü İspanyol ressamların yapıtlarını inceledi.

    1608’de annesinin ölümü üzerine Anvers’e geri dönen Rubens, saray ressamlığına getirildi. Saraydaki görevi sırasında son derece yoğun bir biçimde çalıştı, portrelerin yanı sıra çok sayıda dinsel konulu resim yaptı. 1611’de kendi atölyesini kurarak öğrencileri ve yardımcılarıyla birlikte çalışmaya başladı. O yıllarda ülkesinde olduğu kadar Avrupa’nın öteki ülkelerinde de adını duyuran Rubens, artan siparişler üzerine tabloları yetiştirebilmek için yardımcılarını da kullandı. Çoğu zaman resimlerin tasarımını hazırladıktan sonra yardımcılarına bırakıyor, resim tamamlandıktan sonra son fırça vuruşlarını kendisi yapıyordu. Örneğin Fransa Kralı XIII. Louis’nin annesi Marie de Medicis’nin günlük yaşamından sahneleri betimleyen 21 tabloluk resim dizisi bu tür bir çalışmanın ürünüydü. Bu tablolar bugün Paris’te, Louvre Müzesi’ndedir.

    Ressamlığın yanı sıra diplomatik görevlerde de bulunan Rubens, sık sık başka ülkelere geziler yaptı. 1630’da İngiltere ile İspanyol Felemenki arasında imzalanan barış antlaşmasına katkılarından dolayı İngiltere Kralı I. Charles, Rubens’e şövalyelik unvanı verdi. İngiltere’de kaldığı sırada Whitehall Sarayı’ nin Şölen Evi’nin tavan resimlerini de yaptı.

    Özellikle çıplak figürleri öteki ressamların tablolarındakinden çok değişik olan Rubens’in resimlerinde kadınlar sıcak ve canlıdır. Işığı kullanmaktaki ustalığı figürlere hareketlilik kazandırır. Sanatçının 3.000’i aşkın yapıtının en önemlileri arasında, Çarmıhın Dikilmesi (1610), Leukippos Kızlarının Kaçırılışı (1618), Susanne Fourment’ın Portresi (yaklaşık 1625) ve Kürk Mantolu Helene Fourment (1638) sayılabilir.

Peter Paul Rubens Resimleri