Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Parapsikoloji

  • Okunma : 259

Psikoloji insan davranışlarının nedenlerini bilimsel yöntemlerle inceler. Parapsikoloji ise bilimsel yasalarla açıklanamayan, doğaüstü olduğu düşünülen olaylarla ilgilenir.

    Nesnelere ilişkin bilgilerimizi beş duyumuz yoluyla kazanırız. Örneğin, görüş alanımız içinde yer alan nesneleri görebilir ve algılayabiliriz. Bununla birlikte, bazı insanlar duyusal süreçlerden bağımsız olarak da bazı nesneleri ve olayları algıladıklarını öne sürer. Telepati, öngörüş ve önbiliş bu tür duyu dışı algılamalara verilen adlardır. Bir kişinin duygu ve düşüncelerinin bir başkasına, bilinen duyu yolları dışında ulaşmasına telepati denir. Öngörüş, başkalarınca bilinemeyen şeyleri bilmek, önbiliş ise gelecekte gerçekleşecek olayları önceden haber vermek anlamına gelir. Ruh çağırma, olağan bir güç olmadan nesneleri hareket ettirebilme ve rüyalardan geleceğe ilişkin sonuçlar çıkarma da parapsikoloji alanına girer.

    Tipik bir parapsikoloji testinde kişiden, kapalı duran bir kartın üzerindeki işareti bilmesi istenir. Bu birçok kez yinelenir. Eğer doğru tahminler rastlantı olmayacak kadar yüksek bir yüzde oluşturursa sonuçlar gözden geçirilir. Bu türden olayları bilimsel yollardan açıklamak amacıyla 19. yüzyıl sonlarında başlayan çalışmalar sürmektedir.