Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Pargalı İbrahim Paşa

  • Okunma : 541

Pargalı İbrahim Paşa, Türk devlet adamı (Parga 1493-İstanbul 1536). Küçük yaşta Türk korsanları tarafından kaçırılıp, Manisa'da yaşlı bir hanıma satılan, Manisa valisi şehzade Süleyman'ın (I, Kanuni) dikkatini çekip, Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta çıkışından (1520) sonra Rodos seferine katılan İbrahim Paşa, Piri Mehmet Paşa görevden alınınca sadrazamlığa getirilip (1523), aynı zamanda Rumeli beylerbeyliği görevini de üstlendi. Kanuni'nin kardeşi Hatice Sultanla evlenip, Hain Ahmet Paşa ayaklanmasını bastırmak göreviyle Mısır'a gönderildi. 

Kahire'ye girip, ayaklanmayı bastırdıktan (1525) sonra, yönetimde ve mâliyede reformlar yaptı. Mohaç Meydan Savaşı'nda öncü kuvvetlerine komuta edip, savaşın kazanılmasında büyük rol oynadı (1526). Dönüşte, Tite kalesini alıp, Kanuni Sultan Süleyman'la birlikte Budin'e girdi. Kalenderşah ayaklanmasını bastırmak için Elbistan'a gönderilip (1527), ayaklanmayı bastırdıktan (1528) sonra, Viyana kuşatması ve Alman seferinde (1532) görev aldı. Avusturya elçisi Zara'yla İstanbul'da antlaşma imzalayıp (1533), Estergon ve Gran kalelerini Osmanlı topraklarına kattı. 

Serasker unvanıyla İran seferine çıkıp (1533), İranlıları yenerek Tebriz'i aldı (6 Ağustos 1534). Askerler ordunun başında padişahı da görmek isteyince Kanuni'yi bekleyip, padişahla birlikte Bağdat'a kadar ilerledi. Fransız elçisi La Forest'yle İstanbul'da ilk kapitülasyon antlaşmasını imzalayıp (1536), saray entrikaları sonucunda gözden düşerek idam edildi. Kanuni'nin sevgisini kazanmış olduğu için verilmiş olan Makbul lakabı, ölümünden sonra Maktul'e çevrildi.