Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Paris (Mitoloji)

  • Okunma : 244
Paris (Mitoloji) Resim

Eski Yunan efsanelerinde yer alan “Üç Güzeller” öyküsünün kahramanı Paris, Truva Kralı Priamos’la karısı Hekabe’nin oğludur. Paris doğmadan önce annesi Hekabe korkulu bir düş görür. Bu düşü kötüye yoran falcılar, doğacak çocuğun Truva’yı yıkıma uğratacağını söylerler. Bunun üzerine bebek doğar doğmaz, babası Priamos onu bir uşağa teslim eder; ölmesi için İda Dağı’na bırakmasını buyurur. Issız dağda küçük Paris’in yabanıl hayvanlara yem olması işten bile değildir. Ne var ki, çocuğu çobanlar bulur, alıp büyütürler. Yakışıklı ve yiğit bir delikanlı olan Paris’in sonradan kim olduğu anlaşılır ve ailesi onu yanına alır.

    Bir gün tanrılar kralı Zeus, Paris’i Hera, Athena ve Afrodit adlı üç tanrıçadan en güzelini seçmekle görevlendirir. Ona, en güzel tanrıçaya verilmek üzere altından bir elma uzatır. Tanrıçalardan her biri, kendisini seçerse Paris’e değerli bir armağan vereceğini söyler: Hera Avrupa ve Asya krallığını; Athena Truvalılar’ı Yunanlılar’a karşı zafere kavuşturacak ordunun komutanlığını; Afrodit ise dünyanın en güzel kadınının aşkını vaat eder. Sonunda Paris altın elmayı Afrodit’e sunar.

    Afrodit, Paris’i Sparta Kralı Menelaos’un Yunanistan’daki sarayına götürür. Bu sarayda dünyanın en güzel kadını, Menelaos’un karısı Helen (Truvalı Helen) yaşamaktadır. Kralın saraydan uzaklaştığı bir günü kollayan Paris, Helen’i kaçırarak Truva’ya, babasının sarayına getirir. Yunanlılar Helen’in geri gönderilmesini isterler. Truvalılar bu isteği yerine getirmeyince de Truva Savaşı çıkar.

    Paris savaş sırasında Menelaos’a yenilmek üzereyken, Afrodit onun kaçmasına yardım eder. Daha sonra Paris’in fırlattığı zehirli bir okla topuğundan yaralanan Yunanlı kahraman Aşil ölür. Çok geçmeden ölümcül bir yara alan Paris’in de yaşamı son bulur.

    10 yıllık korkunç bir savaş Truva’nın yerle bir olmasıyla sonuçlanmış, Hekabe’nin düşü gerçekleşmiştir.

Paris (Mitoloji) Resimleri