Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Paul Hindemith

  • Okunma : 515

Paul Hindemith, Alman bestecisi, viyolonselcisi, orkestra şefi ve müzik kuramcısı (Hanau, Hessen 1895-Frankfurt am Main 1963). Frankfurt konservatuvarında öğrenim gören Paul Hindemith, Frankfurt tiyatrosunda orkestra şefliği yapmaya başladı ve Amar dörtlüsünde viyola çaldı. 1927'de Berlin Ulusal Yüksekokulu müzik öğretmenliğine atanıp, naziliğin gelişmesi karşısında önce Valais'ye göçtü; sonra Türkiye'ye (Ankara) gelerek (1937) klasik müzik çalışmalarına büyük katkıda bulundu. 1939'da ABD'ye yerleşerek Yale Üniversitesi'nde deres verdi. Avrupa'ya dönünce Zürich Üniversitesi'nde beste profesörlüğüne atandı.

Hindemith'in ilk besteleri ton uyuşmazlıklarıyla dolu olmakla birlikte, çok geçmeden müzik dilini kontrapunto yenilikleri ve yeni bir uyum anlayışı üstüne oturtmuş, yeni kuramlarını Unterweisung im Tonsatz(Besteleme Dersleri, 1937) adı altında yayınlamıştır. Yapıtları arasında operalar (Mörder [Öldürücü, 1921]; Cardillac, 1926; Hin und Zurüch [Gidiş ve Dönüş, 1927]; vb.), birçok sahne ve film müziği, eşlikli ya da eşliksiz insan sesi parçaları vardır. 

Özellikle orkestra için besteleri önemlidir: Ressam Mathis (Grünewald üstüne operasından alınma süit, 1934), Weber'in Bir Teması Üstüne Senfonik Değişimler (1945), Dünyanın Uyumu (1951). Öbür yapıtları arasında solo bir çalgı (piyano, keman, viyolonsel, korno ve büyük orkestra için konçertoları ile keman ve viyola için birçok konçertosu (üflemeli çalgılar için Konçerto'su [1927] çok ünlüdür), yedi dörtlüsü, solo bir çalgı (keman viyola, viyolonsel) için sonatları, piyano ve bir yaylı ya da üflemeli çalgı için sonatları sayılabilir. Piyano için parçaları ve insan sesi için yapıtları ilgi çekici sayfalar kapsar. Yeni klasik eğilimli genç bestecileri büyük ölçüde etkilemiştir.