Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Perseus

  • Okunma : 231
Perseus Resim

Perseus, Yunan mitolojisinde adı geçen bir kahramandır. Peloponnesos (Mora) Yarımadası’nda hüküm süren Argos Kralı Akrisios, bir oğlu olması için Delfi kâhinlerine başvurur. Ne var ki, kızı Danae’nin bir erkek çocuk doğuracağını ve torununun kendisini öldüreceğini öğrenir. Bunun üzerine Akrisios, kimseyle evlenmemesi için kızını tunçtan bir kuleye kapatır. Buna karşın, tanrılar kralı Zeus altın yağmuru biçiminde kuleye yağarak Danae’nin odasına girer. Bir süre sonra Danae bir erkek çocuk dünyaya getirir ve adını Perseus koyar. Akrisios bu durumu öğrenince kızıyla torununu bir sandığa kapatarak denize atar.

    Sandık Seriphos Adası’nda karaya vurur. Danae ile oğlunu, adanın kralı Polydektes kurtarır. Yıllar geçer ve Perseus büyür. Danae’yle evlenmek isteyen Polydektes, Perseus’tan kurtulmak için onu canavar Medusa’nın kafasını uçurmakla görevlendirir. Perseus’un bu görevden sağ çıkmayacağı kanısındadır.

    Oysa tanrılar Perseus’a yardım eder. Ona kanatlı sandallar, kılıç, kalkan ve giyeni görünmez kılan Hades başlığını verirler. Böylece Perseus görünmeden hedefine yaklaşmayı başarır. Medusa’ya her kim doğrudan bakarsa taşa dönüştüğünden, parlak kalkanını ayna gibi kullanarak, kılıcını savurduğu gibi canavarın kafasını uçurur. Medusa’nın kafası Perseus’un elinde artık korkunç bir silahtır. Onun yardımıyla bir deniz canavarını taşa çevirerek Andromeda adlı genç kızı kurtarır. Danae’ye göz koymuş olan Polydektes ile adamlarını da taşa çevirir. Sonra Argos’a döner. Bir yarışma sırasında attığı diskle kaza sonucu Akrisios’u öldürür. Böylece kehanet yerine gelmiş olur.

Perseus Resimleri