Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Peygamber Çiçeği

  • Okunma : 251
Peygamber Çiçeği Resim

Peygamber Çiçeği, ilkbaharda gelinciklerle birlikte tarlaları donatan alımlı bir kır bitkisidir. Çiçeklerinin koyu mavisi gelinciğin kırmızısına karışarak kırları bir ressamın tablosuna dönüştüren bu bitkinin (Centaurea cyanus) en bol bulunduğu yer Akdeniz Bölgesi’dir. Ama, çiçeklerinin güzelliğinden ötürü başka birçok yerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

    Bileşikgillerden (Compositae) biryıllık bir bitki olan peygamber çiçeğinin kendi gibi Centaurea cinsinde yer alan 500 kadar kardeş türü vardır. Bulunduğu familyanın öbür üyeleri gibi peygamber çiçeği de tek bir çiçek gibi görünse de, gerçekte çok sayıda çiçeğin bir araya toplanmasından oluşan kömeç biçiminde çiçekler açar. Çiçek kömecinin göbeğindeki mor, tüpsü çiçekleri koyu mavi dilsi çiçekler çevreler. Tüpsü çiçeklerin erkekorganları çiçeğe bir böcek konduğunda içeriye doğru büzülür, bu sırada çiçeğin iç yüzündeki ince tüy demetleri çiçektozlarını sıyırıp alır ve böceğe bulaşmasını, böylelikle de tozlaşmayı sağlar. Peygamber çiçeğinin tıpkı bir fırçayı andıran
minik tohumları vardır.

    Pek çok yabani bitkiden olduğu gibi, peygamber çiçeğinden de değerli süs çeşitleri geliştirilmiştir.
Yabanilerinden daha uzun boylu olan bu çeşitlerin, doğadaki renginden başka beyaz, pembe ve leylak renklileri de vardır.

Peygamber Çiçeği Resimleri