Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sümbül

  • Okunma : 229
Sümbül Resim

Hoş kokulu çiçekleriyle en sevilen süs bitkilerinden olan sümbüllerin Akdeniz kıyılarında ve Afrika’nın tropik kesimlerinde yabanıl olarak yetişen 30 kadar türü vardır. Zambakgiller familyasının Hyacinthus cinsinde yer alan bu bitkiler anayurdundan alınarak öbür bölgelere de götürülmüş ve pek çok süs çeşidi geliştirilmiştir. Yaygın bahçe sümbüllerinin çoğu, Yunanistan ve Suriye’nin yanı sıra Türkiye’de de kendiliğinden yetişen mor çiçekli bir sümbül türünden (Hyacinthus orientalis) elde edilmiştir.

    Sümbül çiçekleri, tabanda toplanmış ince uzun ve düzgün yaprak demetinin tam ortasından çıkan bir çiçek sapının ucunda açar. Dik salkımlar oluşturan bu hoş kokulu ve çansı çiçekler düz ya da katmerli, mavi, mor, sarı, kırmızı, pembe ya da beyazdır.

    Sümbüller ilkbaharda çiçeklenen bitkilerdendir; nemli ama fazla ıslak olmayan topraklardan hoşlanırlar. En çok park ve bahçelerde, yani açıkta yetiştirilen bu bitkiler ev gibi kapalı ortamlar için de son derece uygun süs çiçekleridir. Sümbül soğanları toprakla dolu saksılarda ya da içinde lifli bir malzeme bulunan su dolu kaplarda yetiştirilebilir. Bu yöntemlerinden İkincisi yeğlendiğinde, dışarıdan besin alamayan sümbül soğanı yeni bir bitki oluşturmak için kendi besinini tüketeceğinden, genellikle ertesi yıl iyi nitelikli çiçek elde edilemeyebilir. Sümbül soğanı satın alırken, en irileri değil, sert ve ağır olanları seçmeye özen göstermek gerekir; çünkü ağır soğanlarda bol miktarda besin birikmiş olduğundan bitkinin daha iyi ve sağlıklı çiçek açması beklenir.

    Sümbüllerle aynı cinsten olmadığı halde, adına “sümbül” sözcüğü yakıştırılan bir grup bitkiye arapsümbülü ya da arapotu (Muscari) denmiştir. Yapraksız sapların ucunda bir üzüm salkımını andıran mavimsi mor, pembe ya da beyaz çiçekler açan bu bitkilerin de bazıları sümbüller gibi çok hoş kokuludur.

Sümbül Resimleri