Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Pirene Dağları

  • Okunma : 253
Pirene Dağları Resim

Pirene Dağları,Fransa ile Ispanya’yı birbirinden ayırır. İki ülkenin arasındaki sınır, ortada yer alan en yüksek dağ sırasının doruk noktalarından geçer. Pireneler yaklaşık 430 km uzunluğundadır. En yüksek noktası 3.404 metrelik Aneto Tepesi’dir. Doruklar hep karla kaplıdır; yüksek vadilerde küçük buzullar vardır. İspanya kesiminden daha çok yağış alan Fransa kesimi aynı zamanda daha ağaçlıktır.

    Fransa ile İspanya arasındaki başlıca kara ve demiryolları Pireneler’in alçalarak denize yaklaştığı iki uçtan geçer. İç kesimlerde ise, en önemlileri Somport, Perche ve Perthus olan geçitlerden yararlanılır. Romalılar’ın da kullandığı Somport Geçidi 7.824 metrelik bir tünelle Fransa demiryolu ağını İspanya demiryolu ağına bağlar.

    Dağların ortasında yer alan Andorra dünyanın en küçük devletlerinden biridir. Pireneler’deki hızlı akışlı ırmaklardan elde edilen enerjiyle elektrik üretilir. Batıdaki vadilerde tahıl ve meyve yetiştirilir. Pireneler’in Akdeniz’e yaklaşan güney yamaçlarında büyük üzüm bağları vardır. Kış sporları birçok turisti dağların orta kesimine çeker. Pirene Dağları’nın batı ucunda, Fransa’daki Biarritz ile İspanya’daki San Sebastian arasında kalan kıyı boyunca dinlence tesisleri vardır. Öteki Avrupa dillerine benzemeyen bir dil konuşan Basklar da bu bölgede yaşarlar.

Pirene Dağları Resimleri