Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Puma

  • Okunma : 249
Puma Resim

Puma, jaguarla birlikte kedigillerin (Felidae familyası) Amerika’da yaşayan iki iri üyesinden biridir. Kanada’dan Arjantin’in güneyine kadar yayılmış olan bu tür dağlarda, çöllerde ve ormanlarda yaşar. Birçok yörede avlanma nedeniyle yok olmuş, ABD’de sayıları çok azalmıştır. Postu desensiz ve sarımsı kahverengi, alt bölümlerindeki tüyler daha soluk renklidir. îri bir erkeğin uzunluğu, üçte biri kuyruk olmak üzere yaklaşık 3 metreye ulaşabilir.

    Pumanın (Felis concolor) sesi evcil kedininkine benzemekle birlikte daha güçlüdür. Üreme mevsiminde acı çığlıklar atar. Çeşitli hayvanları yiyerek beslenir. Kuzey Amerika’da geyikleri avlar ve bazen çiftlik hayvanlarına saldırır. Pumalar günümüzde iyice azaldığından yalnız ıssız bölgelerde yaşamaktadır.

    Dişi puma bir batında 1-5 yavru doğurur. Yavrular iri koyu beneklerle bezelidir. Kedi yavruları gibi oynamayı çok seven bu yavrular kolayca eğitilebilmekle birlikte giderek uysallıklarını yitirirler. Ama erişkin pumalar ender olarak insanlara saldırırlar.

Puma Resimleri