Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Quito

  • Okunma : 218
Quito Resim

Quito, Ekvador’un başkenti ve tüm Güney Amerika başkentleri arasında en eskisidir. And Dağları’nın deniz düzeyinden yüksekliği 2.835 metreyi aşan yüksekliklerince, en son 1666’da lav püskürten Pichincha Yanardağı’nın aşağı yamaçlarında yer alır. Bazen depremler evlere ve öbür binalara büyük hasar verir.

    Ekvatorun yalnızca birkaç kilometre güneyinde kalmasına karşın, yüksek konumu sayesinde Quito’da yıllık ortalama sıcaklık 12°C’dir. Ayrıca ekvatora böylesine yakın olduğu için Ouito’da aylar arasında hemen hiç sıcaklık değişimi görülmez.

    Eski Ouitu Krallığı’nın merkezi olan Quito, 11. yüzyıl ile 15. yüzyılın sonları arasında İnka İmparatorluğu’na bağlıydı. 1534’te Francisco Pizarro’nun önderliğinde İspanyollar’ın işgaline uğradı.

    Kent, Büyük Okyanus kıyısından yaklaşık 480 km uzakta yer alan, Ekvador’un başlıca ticaret kenti Guayaquil kadar büyük değilse de, ülkenin siyasal ve kültürel merkezi olmasının yanı sıra, yünlü ve pamuklu dokuma sanayilerinin de merkezidir. Yerliler’in tahta, fildişi, altın ve gümüşten yaptığı güzel eşyalarla da ünlüdür. Quito İspanyol mimarisi ve kiliseleri bakımından zengindir. Kiliselerinde birçok sanat yapıtı vardır. 1535’te misyonerlerce kurulan sanat okulu, batı yarıküredeki en eski okuldur.

    Quito’nun caddeleri, İspanyol sömürge kentlerinin çoğunda olduğu gibi birbirleriyle kesişerek kareler oluşturur. Bu caddelerden bazıları Pinchincha Yanardağı’nın yamaçlarına kadar uzanır.

    Kentte bir üniversite, 11 manastır, bir gözlemevi ve bir ulusal güzel sanatlar müzesi vardır.

    Nüfusu 1.137.705’tir (1987).

Quito Resimleri