Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ramses II

  • Okunma : 301
Ramses II Resim

İÖ 1304-1237 arasında Mısır firavunu olan II. Ramses, başlangıçta ülkeyi babası Firavun I. Seti ile birlikte yönetti. 10 yaşında ordu komutanı oldu ve babasıyla birçok sefere katıldı. Mısır’ın başına geçtiğinde deneyimli bir yönetici ve komutandı. 67 yıl süren hükümdarlığı sırasında Mısır askeri gücünün ve zenginliğinin doruğuna ulaştı. Mısır’ın güzel ve görkemli pek çok yapısı ve heykeli bu dönemden kalmadır.

    Önce kuzeye doğru ilerleyerek Beyrut yakınlarına kadar ulaşan Ramses, ardından Asi Irmağı kıyısında kurulu güçlü Hitit kenti Kadeş’i ele geçirmek istedi. Bu amaçla İÖ 1299’da kente bir sefer düzenlendi. 20 bin askerden oluşan Mısır kuvvetleri, kentin dışında Hitit ordusunun baskınına uğradı. Savaşta Hitit askerlerinin üç kişilik savaş arabalarının Mısırlılar’ın iki kişilik arabalarından daha üstün olduğu görüldü. Yedek güçlerinin ulaşmasıyla Mısır ordusu zor durumdan kurtuldu ve yapılan ateşkesle Kadeş Hititler’in elinde kaldı. Ramses’in içinde bulunduğu umutsuz durumu uzun bir şiirin yanı sıra tapınak kabartmalarında da dile getirmiş olması bu savaşın eskiçağların en ünlü çarpışmalarından biri olarak anımsanmasına yol açmıştır. Savaş, bazı kaynaklara göre İÖ 1270’te, bazılarına göre ise 1280’lerde yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması’nın imzalanmasına kadar aralıklarla sürdü. Daha sonra Ramses Hitit kralının kızıyla evlenerek Hititler ile dostluğunu pekiştirdi. Nil deltasını ele geçirmeye çalışan Libyalılar’a karşı açtığı savaş Ramses’in bir başka önemli seferidir.

    Ramses’in zenginlik ve gücünü gösteren anıtlar tüm Mısır’a yayılmıştır. Babası Seti’nin ölümüyle yarım kalmış üç yapıt tamamlanmıştır. Bunlar, Karnak’taki hipostil ya da sütunlu salon, Abydos’taki bir tapınak ve babasının Luksor’daki mezar tapınağıdır. II. Ramses, Teb’de Ramesseum olarak bilinen kendi mezar tapınağından başka Abydos’ta kendi adına bir de tapınak yaptırmıştır. Nübye’de de altı tapınak yaptırdığı bilinmektedir; bunlar arasında, Abu Simbel’de yaptırdığı iki kaya tapınağı en önemli anıtlardandır. Girişin iki yanında, firavunun oturur biçimdeki dört dev heykeli kayalara oyulmuştur.

    Ramses’in hükümdarlık dönemi aşırı lüks yaşantısıyla dikkat çeker. Köle sayısı önemli oranda artmış ve ordu gittikçe daha fazla sayıda Mısırlı olmayan paralı askerlere dayandırılmıştır.

Ramses II Resimleri