Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Rangun

  • Okunma : 220
Rangun Resim

Rangun, Birmanya’nın başkentidir. Ülkenin güneyinde Rangun Irmağı’nın kuzey yakasında yer alır. Irmak büyük gemilerin girebileceği derinliktedir. Rangun Irmağı, Birmanya’daki başlıca ticaret yolu olan İravadi Irmağı’yla birleşir.

    Rangun’un modern kesimi sömürgelere özgü kent planlamasına uygun kare bloklardan oluşur. Devlet daireleri ile pek çok kamu kuruluşu buradadır. Kent 15. yüzyılda kuzeyde, kente egemen bir tepenin üzerinde kurulu kutsal Shve Dagon Tapınağı çevresinde gelişti. Altın yaldız kaplı kubbesiyle dünyanın en görkemli tapınaklarından biri olan bu yapıda Buda’ya ait bazı eşyalar vardır ve çevresinde çoğunlukla hacılar toplanır. Tapınağın yüksekliği, üzerinde bulunduğu tepeyle birlikte 112 metreyi bulur.

    1852’de İngiliz egemenliği altına girinceye kadar küçük bir balıkçı köyü olan Rangun, bir süre sonra tüm ülkenin ticaret merkezi haline geldi. Birmanya’nın 1948’de bağımsızlığına kavuşmasından sonra da önemli ölçüde gelişti. Kent ırmak, kara ve havayollarının merkezi durumuna geldi. Irmağın güney kıyısı boyunca tik ağaçlarının kesilip işlendiği birçok hızar atölyesi ve pirinç işleme fabrikasından başka Rangun’da dokuma, sabun, kauçuk ve alüminyum sanayileri de vardır.

    Rangun'un nüfusu yaklaşık 2.458.712’dir (1983).

Rangun Resimleri