Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Rhône Irmağı

  • Okunma : 221
Rhône Irmağı Resim

İsviçre Alpleri’ndeki bir buzuldan doğan Rhône Irmağı yaklaşık 800 km yol aldıktan sonra Akdeniz’e dökülür. Simplon Tüneli ve Simplon Geçidi yoluyla İtalya’dan İsviçre’ye giren kara ve demiryolu Rhône vadisinin üst bölümünden geçer. Fransa’ya ulaşmadan önce Cenevre Gölü’ne giren ırmak, Alpler’i Jura Dağlan’na birleştiren sıradağlar arasındaki bir dizi derin vadide dolanır. Bu vadilerin birinde Genissiat hidroelektrik santralı yer alır.

    Lyon’da en büyük kolu olan Saöne Irmağı ile birleşen Rhöne, güneye doğru denize yönelir. Akışı hâlâ hızlı olduğundan ulaşım için elverişli değildir. Ulaşımı sağlamak için yapılan çalışmaların yanı sıra, Donzere’de bir de kanal açılmıştır. Rhöne Irmağı Lyon bölgesinde, Alp Dağları ile Fransa’nın ortasındaki, Massif Central diye bilinen büyük yayladan geçer. Vadinin oluşturduğu koridoru izleyen kara ve demiryolları, Kuzey ve Orta Fransa ile büyük Marsilya limanı arasında mal taşımacılığına olanak verir. Bir zamanlar Romalılar Galya’yı fethetmek için bu yolu kullanmışlardı.

    Deltanın başladığı Arles’da ırmak, güneybatıya doğru akan Petit Rhône (Küçük Rhöne) ve güneydoğuya yönelen Grand Rhône (Büyük Rhône) olmak üzere iki kola ayrılır. İkisi arasında Camargue’ın tuzlu bataklık ve otlakları uzanır.

Rhône Irmağı Resimleri