Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tajo Irmağı

  • Okunma : 217
Tajo Irmağı Resim

Tajo Irmağı, 1.007 kilometrelik uzunluğuyla İber Yarımadası’ndaki en uzun ırmaktır. İspanya’nın başkenti Madrid’in 145 km kadar doğusundaki dağlardan doğan Tajo Irmağı Portekiz’in başkenti Lizbon’da Atlas Okyanusu’na dökülür.

    Tajo Irmağı, İber Yarımadası’nın iç kesimlerini bütünüyle kaplayan ve Meseta Central (Orta Yayla) adı verilen yüksek düzlükten geçer. Bu iç yayla, kışların çok soğuk, yazlarınsa kavurucu sıcak geçtiği bir bölgedir.

    Suyolu olarak kullanılamayan Tajo Irmağı’nın dar ve derin vadisi kara ve demiryolu yapımına da elverişli değildir. Madrid, Meseta Central’in ortalarında akan ve Tajo’nun küçük bir kolu olan Manzanares Irmağı’nın üzerinde kuruludur.

    Tajo batıya doğru aktıkça, vadisi de derinleşir. Tarihsel bir İspanyol kenti olan Toledo, ırmağın oyduğu vadi ile çevrelenmiş yüksek bir kayalığın üzerine yer alır. Alcântara’daki baraj gölü, SSCB dışında Avrupa’daki en büyük yapay göldür. Tajo Irmağı bu barajın yakınlarından başlayarak İspanya-Portekiz sınırının 44 kilometrelik bir bölümünü çizdikten sonra Portekiz’e girer.

    Portekiz’de düzlük bir ovadan geçen Tajo, denize döküldüğü yerde Mar da Palha adı verilen göl benzeri bir haliç oluşturur. Bu haliç, dünyanın en güzel limanlarından biri olan Lizbon limanıdır. Burada Tajo’nun iki yakası, 1.012 metre uzunluktaki 25 Nisan Köprüsü’yle birbirine bağlanmıştır.

Tajo Irmağı Resimleri