Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Richard (İngiltere Kralları)

  • Okunma : 249
Richard (İngiltere Kralları) Resim

İngiltere tarihinde Richard adını taşıyan üç kral vardır.

    Richard I (1157-1199). Aslan Yürekli Richard adıyla da tanınan I. Richard, II. Henry ile Akitanyalı Eleonore’un üçüncü oğludur. 11 yaşındayken Akitanya dükü oldu.

    1189’da İngiltere kralı olan Richard kısa bir süre sonra Kutsal Roma-Germen İmparatoru Friedrich Barbarossa ve Fransa Kralı II. Philippe ile birleşerek Kudüs’ü Müslümanların elinden geri almak için III. Haçlı Seferi’ni başlattı.

    Nisan 1191’de Kutsal Topraklar’a doğru yola çıkan Richard, yolculuğu sırasında uğradığı Kıbrıs’ı ele geçirdi. Burada Navarra kralının kızı Berengaria’yla evlendi. Haziranda, Filistin’in kuzeyinde bir Müslüman kalesi olan Akkâ’yı ele geçirdi. Haçlılar arasında tam anlamıyla birlik yoktu. Richard’ın yokluğunu fırsat bilerek İngiltere krallığını Richard’ın kardeşi John ile paylaşmak amacında olan II. Philippe bu arada ülkesine geri dönmüştü. Öte yandan, II. Richard’ın önderliğindeki Haçlı ordusu bir yıldan uzun süren bir kuşatmadan sonra Kudüs’ü alamayınca, Richard, Selahaddin Eyyubi ile barış antlaşması imzaladı. Ekim 1192’de yurduna geri dönmek üzere yola çıktı. Ne var ki, Fransa’nın kendisi için güvenli olmadığını bildiğinden kılık değiştirerek Avusturya üzerinden geçerken, Avusturya Dükü Leopold onu yakalayarak hapsettirdi. İstenen fidyenin bir bölümü ödenerek Richard serbest bırakıldı.

    İngiltere’ye dönüşünden kısa bir süre sonra II. Philippe’e karşı savaş açan Richard, Normandiya’da yaralanarak öldü. Yerine kardeşi John geçti.

    Richard II (1367-1400). Yüz Yıl Savaşları’nin ünlü İngiliz generali Edvvard’m (Kara Prens) oğludur. 1377’de büyük babası III. Edward’ın yerine tahta çıkan Richard henüz reşit olmadığından ülkeyi bir süre amcası Gauntlu John ve bir grup soylu yönetti.

    Richard, 1381’de Wat Tyler’in önderliğinde ayaklanan köylülere sonradan tutmayacağı sözler vererek onlardan yanaymış gibi davrandı ve ayaklanmayı yatıştırdı. Bundan sonra İngiltere’yi tek başına yönetmek için başarısızlıkla sonuçlanacak bir mücadeleye girişti. Gauntlu John’un 1386’da İspanya’ya gitmesinden sonra yerini bir başka amca, Gloucester Dükü Thomas aldı. Richard 1397’de Thomas’ın tutuklanmasını ve öldürülmesini emretti.

    Bundan iki yıl sonra, Richard İrlanda’dayken, Gauntlu John’un oğlu Henry Bolingbroke İngiltere’ye saldırarak IV. Henry adıyla taç giymek istedi. Teslim olan Richard, Pontefract Şatosu’na hapsedildi ve orada öldü. 1382’de Bohemya Prensesi Anne ile evlenmiş, ama çocukları olmamıştı.

    Richard III (1452-1485). York Dükü Richard’ın oğludur. Güller Savaşı adı verilen, York ve Lancaster hanedanları arasındaki savaşta öncü birliklere komuta eden Richard, 1461’de York hanedanının İngiltere tahtını ele geçirmesini ve en büyük ağabeyi olan IV. Edvvard’ın yeniden tahta çıkmasını sağladı.

    Nisan 1483’te IV. Edward ölünce büyük oğlu V. Edward tahta geçti. Yeni kral 12 yaşında olduğundan o büyüyünceye kadar birisinin ülkeyi yönetmesi gerekiyordu. Richard’ın V. Edward’ın naipliğini üstlenmesine karşın, kralın annesi buna karşıydı. Zaman yitirmeden İngiltere’nin kuzeyinden gelen Richard, kraliçenin yandaşlarıyla çatışmaya girdi, birçoğunu tutuklattı ve idam ettirdi. Kraliçeyle öbür çocukları Westminster Abbey’e kaçtılar.

    İngiltere’yi tek başına yönetmek isteyen Richard, parlamentonun da desteğiyle III. Richard adıyla taç giydi. Edward’la dokuz yaşındaki kardeşini Londra Kulesi’ne hapsettirdi. 1483’te iki kardeşin birden ortadan yok olması Richard’ın emriyle öldürüldüklerine ilişkin söylentileri güçlendirdi.

    Buckingham Dükü 1483’te Richard’a karşı bir ayaklanma başlattıysa da, yenildi ve ihanetle suçlanarak idam edildi. Birkaç ay içinde Richard’ın tek oğlu ve ardından karısı öldü.

    Fransa’da sürgünde yaşayan Henry Tudor’un da gözü tahttaydı. Richard ve Henry’nin orduları arasında 1485’te Bosvvorth Field Çarpışması oldu. Richard çarpışmada öldü ve Henry Tudor, VII. Henry adıyla tahta çıktı.

Richard (İngiltere Kralları) Resimleri