Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Riyad

  • Okunma : 218
Riyad Resim

Riyad, Suudi Arabistan’ın başkentidir. Arabistan Yarımadası’nin ortasında yer alan Riyad
eskiden, çöllerle kaplı bu topraklarda İran’ı Mekke’ye bağlayan kervan yolunun üzerinde verimli bir vaha ve ticaret merkeziydi. Bugün ise modern yapıları, yolları, hastane ve okullarıyla Suudi Arabistan’ın en büyük kentidir.

    1924’te Suud hanedanının başkent ilan etmesiyle kentin siyasal önemi arttı. Mekke dinsel merkez olarak kalırken, Riyad siyasal merkez oldu. 1932’de Suudi Arabistan Krallığı kurulunca başkenti olan kent, özellikle ülkede petrolün bulunmasından sonra hızla gelişti. II. Dünya Savaşı’nın ardından, kentin eski yapıları düzenli bir biçimde yıkılarak yerine bugünkü modern Riyad kuruldu.

    Günümüzde Suudi Arabistan’ın ulaşım, ticaret ve eğitim merkezidir. Kentteki sanayiler arasında çimento fabrikası ve petrol rafinerisi sayılabilir. 1957’de kurulan Riyad Üniversitesi kentin en önemli eğitim kurumudur. Nüfusu 1.308.000’dir (1981).

    1990’da Irak’ın Kuveyt’i işgaliyle başlayan yeni Ortadoğu bunalımı ile birlikte, uluslararası siyasette Suudi Arabistan ve Riyad’ın önemi artmış, dünyanın ilgisi bu bölgeye yönelmiştir.

Riyad Resimleri