Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Robert Louis Stevenson

  • Okunma : 294
Robert Louis Stevenson Resim

İskoç şair ve yazar Robert Louis Stevenson, çok sevilen serüven romanlarından Define Adası'nın (Treasure Island; 1881) yazarıdır. Uzak ülkelere yolculuklar yapan Stevenson’ı tanıyan herkes, konuşmasının ve yazdığı güzel mektupların büyüsüne kapılırdı.

    Stevenson İskoçya’nın Edinburgh kentinde doğdu. Babası gibi inşaat mühendisi olmak istiyordu, ama sağlığı buna elvermedi. Bir süre Edinburgh Üniversitesi’nde okuduktan sonra yazar olmaya karar veren Stevenson, üniversiteden ayrılıp Avrupa gezisine çıkarak gezdiği yerlerle ilgili yazılar yazmaya başladı. Travels with a Donkey in the Cevennes (1879; “Eşek Sırtında Cevennes Yolculuğu”) adlı kitabını Fransa’ya yaptığı bir yolculukla ilgili olarak yazmıştır. 1879’da, daha önce Fransa’da tanıştığı ABD’li Fanny Osbourne ile evlenmek için bir göçmen gemisiyle Atlas Okyanusu'nu geçti. Bir süre sonra yanına karısı ve üvey oğlu Lloyd Osboume’u da alarak İskoçya’ya geri döndü ve küçük Lloyd’u eğlendirmek için önce Define Adası'm, sonra Kara Ok'u (The Black Arrow; 1888) yazdı.

    1881’de bir dergide tefrika edilen Define Adası çok beğenildi. Yazmayı sürdüren Stevenson’ın çalışmaları, yakalandığı verem hastalığı yüzünden zaman zaman aksıyordu. İngiltere’de, Bournemouth’ta yaşadığı 1884-87 arasında, A Child’s Garden Of Verses (1885; “Bir Çocuğun Şiir Bahçesi”) adlı çocuk şiirleri
kitabı, İskoçya’nın kuzeyinde geçen bir serüveni anlatan Kaçırılan Çocuk (Kidnapped; 1886) ve Dr. Jekyll ile Mr. Hyde (Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde; 1886) gibi birçok yapıtı yayımlandı.

    1888’de, ABD’de birkaç ay kaldıktan sonra, Stevenson ve ailesi San Francisco’dan Güney Pasifik Adaları’na yolculuğa çıktılar. Gittikleri yerleri çok güzel bularak, Batı Samoa’daki Apia yakınlarına yerleşmeye karar verdiler. Stevenson burada, aralarında The Master o f Ballantrae (1889; “Ballantrae’ nin Efendisi”) ve ABD’de David Balfour adıyla yayımlanan Catriona’nın (1893) da bulunduğu birçok kitap yazdı ve ada yerlilerinin yaşamlarına büyük bir ilgi duyarak onlarla dost oldu. Öldüğünde, vasiyeti üzerine 60 Samoalı yerlinin katıldığı bir törenle Büyük Okyanus kıyısındaki dik bir dağın doruğuna gömüldü.

Robert Louis Stevenson Resimleri