Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Rodeo

  • Okunma : 255
Rodeo Resim

Rodeo, kovboy adıyla bilinen Kuzey Amerikalı sığırtmaçların binicilik ve kement atma becerilerini sergiledikleri bir yarışmadır. Modern rodeo ABD’de sığır besiciliğinin başlamasıyla ortaya çıktı. Sığırların büyük sürüler halinde bir yerden bir yere taşınmasıyla geçen uzun aylardan sonra, kovboylar bir araya toplanır ve kendi aralarında kement atma ve ata binme yarışmaları yaparak eğlenirlerdi. Zamanla bu yarışmalar halka açık bir eğlenceye dönüştü.

    1869’da Colorado eyaletinin Deer Trail kentinde düzenlenen azgın ata binme yarışması en eski rodeolardan biridir. Seyircilerin belli bir ücret karşılığında izlediği ilk rodeo ise 1887’de Colorado eyaletinin Denver kentinde düzenlendi.

    Aslında azgın ata binme ve kementle sığır yakalama kovboyların işinin bir parçasıydı. Öbür yarışlar rodeo alanlarında geliştirildi. Günümüzde beş standart rodeo yarışı vardır: Eyerli azgın ata binme, eyersiz azgın ata binme, azgın boğaya binme, kementle buzağı yakalama ve boğayla güreş. Bazı rodeolarda şampiyonu belirlemek amacıyla iki yarışma daha yapılır: Tek kementle ve çift kementle boğa yakalama. Bazen de resmi olarak kabul edilen bu yedi dalın çeşitlemeleri ile bazı ek yarışmalar yapılmaktadır.

    Modern rodeolarda, yarışmalara ek olarak çeşitli binicilik ve kement gösterileri ile palyaço, at ve köpek numaraları gibi gösteriler de yer alır. Genellikle her rodeo yarışmasında bir “rodeo kraliçesi” seçilir. Rodeoda kullanılacak hayvanlar özel olarak yetiştirilir ve çok değerlidir.

    Rodeo yönetici ve düzenleyicilerinin 1929’da kurduğu Amerika Rodeo Birliği ile rodeo yarışmacılarının 1936’da kurduğu dernek birlikte rodeonun kurallarını saptadılar. Bu dernek 1975’te Profesyonel Rodeo Kovboyları Birliği adını aldı.

    Amatör bir spor olarak dünyanın çeşitli bölgelerine yayılan rodeo özellikle Kanada ve Avustralya’da çok sevilir. Birçok ABD ve Kanada kentinde geleneksel olarak yapılan rodeoların en ünlülerinden biri Kanada’nın Calgary kentinde düzenlenen rodeodur.

Rodeo Resimleri