Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

AKDENİZ OYUNLARI

  • Okunma : 237
AKDENİZ OYUNLARI Resim

Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında dört yılda bir spor yarışmaları düzenlenir. Akdeniz Oyunları adıyla düzenlenen bu yarışmaların amacı, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamaktır.

    Bu oyunların düzenlenmesine ilişkin ilk öneri, 1948 Londra Olimpiyatları sırasında Mısır Olimpiyat Komitesi başkanından geldi. Türkiye ile birlikte dokuz ülkenin olimpiyat komiteleri bu öneriyi olumlu karşılayınca, aynı yıl Mısır’da düzenlenen bir toplantıyla Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi kuruldu. Merkezi A tina'da bulunan bu komitenin kararma göre, oyunlar dört yılda bir, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin amatör sporcuları arasında ve gene Akdeniz kıyısındaki bir kentte yapılacak, olimpiyat kuralları geçerli olacak ve bütün yarışmalar 15 günde tamamlanacaktı.

    Akdeniz Oyunları’nın ilki 5-12 Ekim 1951 tarihleri arasında Mısır’ın İskenderiye kentinde, onuncusu ise 11-25 Eylül 1987’de Suriye’nin Lazkiye kentinde yapıldı. Türkiye, 1971’de düzenlenen 6. Akdeniz Oyunları’nda ev sahibi ülkeydi. Atletizm, basketbol, boks, jimnastik, futbol, güreş, eskrim, sutopu ve yüzme, bütün Akdeniz Oyunları’nm programında yer alan değişmez spor dallarıdır. İtalya, bugüne kadar düzenlenen bütün yarışmalarda kazandığı toplam 1.073 madalyayla Akdeniz Oyunları’nın en başarılı ülkesidir.

    1951’den bu yana bütün Akdeniz Oyunları’na katılan Türkiye, onuncu oyunların sonunda toplam 272 madalyayla genel sıralamada 7., altın madalya sıralamasında ise 106 madalyayla 5. sıradadır.

AKDENİZ OYUNLARI Resimleri