Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Rotterdam

  • Okunma : 217
Rotterdam Resim

Rotterdam, Hollanda’nın ikinci büyük kenti ve Avrupa’nın en büyük limanıdır. Ren Irmağı’nın bir kolu olan Maaş (Meuse) Irmağı’nın iki yakasında yer alan liman, 25 km uzunluğundaki Yeni Suyolu adlı kanalla Kuzey Denizi’ne bağlanır.

    Kent adını, kuzeyden gelerek Maaş Irmağı’yla bu bölgede birleşen Rotte Irmağı’ndan alır. 1270’lerde Rotte ve Maaş ırmaklarını birbirinden ayıran bir set yapıldı ve burada kurulan balıkçı köyü 1340’ta kent oldu. Rotterdam’ı Delft, Lahey ve Leiden’le birleştiren bir kanal açıldı. Bölgenin başlıca limanı durumuna gelen Rotterdam kısa zamanda gelişti. 1572’de İspanyol işgaline uğrayarak yağmalanan kente, sonradan Anvers ile Hollanda’nın güneyinden gelen tüccarlar ve zanaatçılar yerleşti. 17. yüzyılda genişletilen liman İngiltere, Fransa, Doğu Hint Adaları ve Amerika ile yürütülen ticaretin başlıca merkezi oldu.

    Rotterdam limanının gelişmesiyle, buraya gidip gelen gemilerin büyüklüğü ve sayısı da artmaya başladı. 1829’da Voorne Adası’ndan geçen bir kanal açılarak yeni bir geçit yapıldı. Daha sonra Maaş Irmağı’nın ağzı genişletilerek derinleştirildi ve 1866-68 arasında Yeni Suyolu adı verilen bir kanal açıldı. Okyanusa açılan büyük gemilerin uğrağı olan Rotterdam’da gemi yapımı da kısa zamanda başlıca sanayi dallarından biri oldu. 1906-30 arasında yapılan Waal Limanı, dünyanın dibi taranarak temizlenmiş en büyük limanıdır.

    II. Dünya Savaşı sırasında kent merkezi ve liman ağır hava saldırılarına uğradı, Rotterdam’ın üçte biri yıkıldı. Savaştan sonra kentin yıkılan bölümü yeniden yapıldı ve liman onarıldı.

    Savaşta yıkımdan kurtulan yapılar arasında 15. yüzyıldan kalma St. Lauren Kilisesi, belediye binası ve Schielandshuis denen, bugün tarih müzesi olarak kullanılan eski toplantı binası vardır. Bunun yanında, Hendrick de Keyser’in yapmış olduğu, Rotterdamlı büyük düşünür Erasmus’un heykeli yer alır. Rotterdam, De Doelen konser salonu, çok sayıda tiyatrosu, modern kütüphanesi, Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel, Vincent Van Gogh ve İzlenimci ressamların yapıtlarının bulunduğu müzesi, Erasmus Üniversitesiyle canlı bir kültür merkezidir.

    Bisiklet, büyük küçük hemen herkesin sahip olduğu yaygın bir ulaşım aracıdır. Kentte özel bisiklet yolları vardır. Kışın kanalların donması heyecanla beklenir. Buz tutan kanallarda her yaştan insan sokakta gezer gibi patenle dolaşır. Düzenli bir kent olan Rotterdam’da geniş parklar ve çocuk bahçelerinden başka, trafiğe kapalı büyük bir alışveriş merkezi vardır. Özürlülerin yaşamını kolaylaştırmak için özel asansörler, tekerlekli iskemlelerin inip çıkmasına uygun kaldırımlar ve yaya geçitlerinde körler için uyancı işaretler bulunur.

    Maas’ın batı kıyılannda, Pernis’te büyük petrol rafinerileri ve daha batıda iki büyük liman ile sanayi bölgeleri yer alır. Rotterdam sevk edilen yükün tonajı bakımından dünyanın en işlek limanıdır. Yükün yarıdan fazlası petrol ve petrol ürünleridir. Rotterdam aynı zamanda Avrupa’nın kıta içi suyollarının ana birleşme noktasıdır. Her yıl Ren Irmağı’ndan gelen yaklaşık 225 bin mavna limandan yararlanır. Rotterdam’ın öbür sanayi dalları arasında mühendislik ve gıda maddeleri, kahve, kakao, tütün, giysi, kâğıt, kimyasal maddeler üretimi sayılabilir.

    Rotterdam’ın nüfusu 574.299’dur (1988).

Rotterdam Resimleri