Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Saint Christopher ve Nevis Federasyonu

  • Okunma : 210
Saint Christopher ve Nevis Federasyonu Resim

Saint Christopher ve Nevis Federasyonu, Karayib Denizi’ndeki Küçük Antiller’de yer alan iki adadan oluşan, İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi bir federasyondur. Aynı zamanda Saint Kitts ve Nevis olarak da bilinir.

    Saint Christopher, 174 km2’lik bir alanı kaplayan oval biçimli volkanik bir adadır. Ada topraklarının verimli kıyıları siyah ve altın renkli volkanik kumlarla örtülüdür. En yüksek tepesi olan Misery Dağı volkanik bir kraterdir. En önemli kenti, derin bir limanı olan başkent Basseterre’dir. Kentin nüfusu 18.500’dür (1985). Yurtdışına satılan başlıca ürünler şeker ve melastır. Adada ayrıca pamuk da yetişir. Küçük bir demiryolu şeker kamışı tarlalarını fabrikaya ve limana; iki havaalanı da adayı öbür adalar ile ABD ve Kanada’ya bağlar. Ada ekonomisinde turizm de önemlidir. Her yıl hemen hemen ada nüfusu kadar turist adayı ziyaret eder.

    Nevis, Saint Christopher’ın 3 km güneydoğusunda yer alır ve yüzölçümü 93 km2’dir. Daire biçiminde ve çevresinde mercan resifleri bulunan olağanüstü güzel volkanik bir ada olan Nevis’te koni biçimli bir tepe denizin üstünde 985 metre yükselir. Çok güzel kumsalları vardır. Adada pamuk ve şeker kamışı yetişir. Tek kenti Charlestown’da 1.600 kişi yaşar.

    Adaları 1493’te keşfeden Kristof Kolomb, en büyük olanına kendi koruyucu azizi Christopher’ın adını verdi. Bu ad, 17. yüzyılda adaya gelen İngiliz göçmenlerince Saint Kitts olarak kısaltıldı. Kolomb küçük olan adanın bulutlarla örtülü tepelerini görünce buraya İspanyolca’da karlar anlamına gelen Las Nieves adını verdi. Bu ad daha sonra Nevis olarak değişti. Kolomb buraya ilk geldiğinde adada Karipler yaşıyordu. Bugün ada halkının çoğunluğu Afrikalı kölelerin torunlarıdır. 18. yüzyılda İngiltere ile Fransa arasındaki savaşın sonunda adalar İngiliz egemenliğine geçti.

    1882’de İngiliz yönetimi Saint Kitts, Nevis ve Anguilla adalarını birleştirdi. Adalar 1967’de İngiltere’ye bağlı özerk bir devlet oldu. Aynı yıl Anguilla bağımsızlığını ilan ederek birlikten ayrıldı. Bunun üzerine İngiltere Anguilla’yı kendisine bağladı ve ada 1969-76 arasında doğrudan İngiltere’nin yönetiminde kaldı. Anguilla bugün özerktir. 1983’te bağımsızlığına kavuşan Saint Christopher ve Nevis’te toplam 44.100 (1989) kişi yaşar.

Saint Christopher ve Nevis Federasyonu Resimleri