Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Greenwich

  • Okunma : 219
Greenwich Resim

Greenwich, Londra’nın güneydoğusunda, Thames Irmağı’nın güney kıyısında yer alan bir yerleşim yeridir. Ulusal Denizcilik Müzesi, Kraliyet Denizcilik Okulu ve Kraliyet Gözlemevi binalarıyla ünlüdür.

    Gloucester düklerinin yaptırdığı bir konutu Tudor kralları Kraliyet Sarayı’na dönüştürdüler. Kral I. James döneminde yeni bir kraliyet konutu yapıldı. Ünlü İngiliz mimar Inigo Jones bu konutu I. Charles’ın karısı kraliçe Henrietta Maria için 1637’de tamamladı. Kraliçenin Evi adı verilen ve 1937’de Ulusal Denizcilik Müzesi olan bu evi, her yıl binlerce turist eski gemilerin maket ve resimlerinin yanı sıra deniz haritaları ve donanımını görmek için ziyaret etmektedir.

    Kral II. Charles Kraliyet Sarayı’m yıktırdı ve yenisini yaptırmaya başladıysa da yalnızca bir bölüm yapılabildi. 17. yüzyılın sonunda mimar Sir Christopher Wren sarayı donanma hastanesine dönüştürmekle görevlendirildi. İngiltere’nin en gösterişli yapıları arasında yer alan bu binalar 1750’de tamamlandı. 1873’ten beri de Kraliyet Denizcilik Okulu olarak kullanılmaktadır.

    Greenvvich Parkı’ndaki gözlemevini 1675’te Wren yaptı. (Gözlemevi astronomların Güneş, Ay, yıldızlar ve gezegenleri gözlediği yerdir.) Greenwich’in sisli havası ve Londra gökyüzünün göz kamaştırıcı parlaklığı nedeniyle gözlemevi 1948’de Sussex’deki Herstmonceux’ye taşındı. 1985’ten sonra gözlemevinin Cambridge Üniversitesi’ne bağlanması kararlaştırıldı. Eski gözlemevinin bazı bölümleri bugün Flamsteed Evi adıyla bilinen bir müzedir. Burayı gezenler Greenwich Ortalama Zamanını gösteren büyük saati ve Greenwich’ten geçtiği kabul edilen başlangıç meridyenini gösteren, yere çizili boylam çizgisini görebilirler. Eskiden her gün saat l ’de yüksekçe bir direğin tepesinden ufak, siyah bir top düşürerek Thames Irmağı’ndan geçen gemilere saati bildirme geleneği de günümüzde hâlâ sürdürülmektedir.

Greenwich Resimleri